Pestaccounts op social media? Wat nu?

De middelbare school waarschuwde deze week alle ouders dat leerlingen benaderd zijn door een pestaccount op de social media apps Snapchat en TikTok. Volgens mij waren er ooit afleveringen van de tv-serie Brugklas aan zoiets gewijd, de serie Gossip Girl ook trouwens en Yvonne Coldeweijer doet natuurlijk iets soortgelijks maar dan niet anoniem en krijgt daar veel media-aandacht mee. Anoniem worden er publiekelijk roddels met foto’s en filmpjes verspreid over middelbare scholieren, inclusief gevoelige informatie. 

snapchat

De wijkagent in Gouda is inmiddels op de hoogte, maar via Snapchat begreep ik dat dit een landelijk probleem is. Waarom is de politie betrokken? Tieners worden benaderd via een Direct Message (DM) met de vraag of ze roddels hebben over klasgenoten. Als de leerlingen weigeren, dan worden ze op een vervelende en agressieve manier benaderd met behoorlijk specifieke informatie (denk aan waar ze wonen, fietsen, wat ze aan hadden die dag etc.).  Chantage en bedreiging dus strafbaar!

Als school is het moeilijk te achterhalen wie er achter dit soort accounts zit, daarom is contact gezocht met de wijkagent. Mocht jouw kind hier dus mee te maken krijgen kun je dit zowel bij de school als de politie melden. Ook voor de politie is het lastig om te achterhalen wie de oprichter is van zo’n account, maar Snapchat heeft recent veiligheidsmaatregelen getroffen. Op TikTok lijkt het account verwijderd, maar kun je eenvoudig nieuwe accounts aanmaken. Daarom dit artikel als waarschuwing, zodat jij als ouder weet wat er speelt.

Meld het bij de politie én de app

Als ouders kun je zelf een melding maken bij de Politie als je kind op een vervelende manier benaderd wordt om informatie te geven, of wanneer jouw kind onderwerp van gesprek is binnen zo’n pestaccount. Bedreigen en het ongevraagd verspreiden van informatie en foto’s is strafbaar. Kinderen en ouders kunnen zo’n account ook rapporteren bij Tiktok of Snapchat. Als de platforms veel meldingen krijgen dan kunnen de accounts vanuit daar verwijderd worden.

Belangrijk om het gesprek aan te gaan met je tiener over dit soort accounts. Het stopt immers alleen als kinderen niet reageren op dit soort accounts en deze accounts rapporteren. En pesters moeten natuurlijk weten dat ze strafbaar zijn. 

Veiligheidschecklist voor ouders
Snapchat maakte een veiligheidschecklist voor ouders.

Beveiliging Snapchat voor tieners

Snapchat stuurde mij een persbericht met checklist voor ouders en de aankondiging van extra beveiligingsmaatregelen voor 13-17 jarigen. Hiermee proberen ze de community veilig te houden. Als visueel berichtenplatform voor echte vrienden is het doel Snapchatters te helpen communiceren met mensen die er echt toe doen en ervoor te zorgen dat de inhoud die ze op onze app bekijken informatief, leuk en geschikt is voor hun leeftijd. Per telefoonnummer kun je dus ook maar 1 account aanmaken.

Wat zijn de veiligheidsmaatregelen?

Zorg dat de leeftijd goed is ingesteld bij het aanmaken van een account, zodat je de veiligheidsfucnties kunt benutten. De komende weken worden ze uitgerold, ze zijn bedoeld om:
1) tieners te beschermen tegen contact met mensen die ze misschien niet in het echt kennen;
2) een leeftijdsgeschikte kijkervaring te bieden op ons contentplatform;
3) Snapchat in staat te stellen om effectiever accounts te verwijderen die proberen leeftijd-ongepaste inhoud te delen en te promoten.
Dit doet de app met het introduceren van een nieuw “strike-systeem” en nieuwe detectietechnologieën.

Daarnaast is er een bijgewerkte ‘Gids voor Ouders’ op parents.snapchat.com. Hierin wordt uitgelegd welke beschermingsmaatregelen er zijn voor tieners, welke tools (zoals Family Center) er beschikbaar zijn en een nieuwe serie video’s met uitleg op YouTube.

Veiliger contact 

De meeste tieners gebruiken Snapchat om te praten met hun beste vrienden door middel van foto’s en tekst, vergelijkbaar met sms’jes of telefoongesprekken. Als een tiener bevriend raakt met iemand op Snapchat, willen we er zeker van zijn dat het iemand is die ze echt kennen – zoals een vriend, familielid of een ander vertrouwd persoon. Om dit te stimuleren kunnen Snapchatters nu al niet met elkaar communiceren voordat ze allebei een vriendschapsverzoek hebben geaccepteerd of dat ze die persoon in hun eigen contactlijst hebben staan. 

Voortbordurend hierop komen er extra beschermingsmaatregelen voor 13-17 jarigen, bedoeld om ongewenste interacties of mogelijk risicovol contact verder te beperken, waaronder:

In-app waarschuwingen: tieners krijgen een pop-up waarschuwing als iemand ze probeert toe te voegen als een vriend terwijl die niet in de contactenlijst staat en er geen geen gemeenschappelijke vrienden zijn. 

Nieuwe veiligheidsbescherming voor tieniers

Sterkere bescherming tegen vriendschapsverzoeken:

13-17 jarigen moeten al meerdere gemeenschappelijke vrienden hebben om zichtbaar te worden in de zoekresultaten van een andere gebruiker, of als vriendschapsuggestie. Dit aantal – gerelateerd aan het totaal aantal vrienden op Snapchat – gaat omhoog. 

Op Snapchat is bepaalde illegale en schadelijke inhoud al verboden, zoals seksuele uitbuiting, pornografie, geweld, zelfbeschadiging, misinformatie en nog veel meer. Er is een nultolerantiebeleid voor gebruikers die ernstige schade proberen aan te richten. Denk aan bedreiging van het fysieke of emotionele welzijn van een andere gebruiker, seksuele uitbuiting en de verkoop van (illegale) drugs. Als Snapchat accounts aantreft die zich hiermee bezighouden, worden deze onmiddellijk verwijderd, kan de eigenaar niet terug op Snapchat komen en doet de app indien nodig aangifte bij de politie. 

Nieuw strike-systeem

Hoewel Snapchat meestal wordt gebruikt om met vrienden te communiceren, zijn er ook Verhalen en Spotlight. Hier kunnen Snapchatters content vinden die zijn gepubliceerd door gescreende mediaorganisaties, geverifieerde makers en Snapchatters. Op deze openbare contentplatformen zit voortaan extra contentmoderatie toe om te voorkomen dat een groot publiek content ziet die in strijd is met de regels.

Voorlichting veelvoorkomende online risico’s

In de afgelopen jaren zijn jongeren kwetsbaarder geworden voor seksuele risico’s zoals catfishing, financiële afpersing, het nemen en delen van expliciete foto’s en nog veel meer. Snapchat wil zich inzetten tegen deze risico’s, en haar bereik gebruiken om jongeren te helpen mogelijke tekenen van dit soort activiteiten te herkennen. Dan kunnen ze er op een juiste manier mee omgaan als ze ermee in aanraking komen. Sinds kort is er daarom in-app content die deze risico’s uitlegt en belangrijke hulpbronnen voor Snapchatters delen, zoals hotlines voor hulp.

Pop-upwaarschuwingen voor verdacht contact

Snapchat ontwikkelde dit allemaal gebaseerd op feedback van The National Center on Sexual Exploitation (NCOSE). De nieuwe in-app leermiddelen zijn ontwikkeld in samenwerking met The National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC).

Samenwerking Offlimits

In Nederland werkt Snap samen met Offlimits. Deze organisatie houdt zich bezig met het stoppen van online overschrijdend gedrag. Een van de initiatieven van Offlimits is HelpWanted, dat praktische hulp, persoonlijk advies en tips voor omstanders biedt voor overschrijdend gedrag online en offline. Een onderdeel van de samenwerking is dat ze in een safety video verwijzen naar HelpWanted. Zo kunnen Snapchatters direct zien waar ze heen kunnen gaan als ze vragen hebben of hulp nodig hebben.
Het is belangrijk dat tieners weten dat ze er niet alleen voorstaan. We zijn blij met deze samenwerking met Snapchat en juichen het toe dat Snapchat extra stappen neemt om tieners verder te beschermen,” aldus Robbert Hoving, Directeur-bestuurder van Offlimits.

Speelt dit bij jou tiener op school?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.