Een hond is een geweldige toevoeging aan het gezin. Het dier zorgt immers voor veel avontuur en is er om van te houden! Toch is het belangrijk om je hond goed te laten wennen, zeker als je (jonge) kinderen hebt. En ook je kids moeten aan de hond wennen. Met deze tips en tricks zorg je dat het slaagt.
Veilige plek
Zorg dat de hond op een veilige plek terechtkomt in je gezin. Als de hond al meteen merkt dat er veel liefde is, zit dat al gauw goed. Laat iedereen in het gezin uitgebreid kennismaken met de hond. Dat mag best nog een beetje spannend zijn, maar is belangrijk om vanaf het begin meteen goed aan te pakken.
Een hond heeft ook een plekje nodig om zich terug te trekken, om bij te komen van alle indrukken en aandacht. Zet een comfortabele hondenmand neer voor het dier om in uit te rusten en in te slapen. Het werkt vaak het beste om de mand op een rustige plek te plaatsen, in de hoek van de kamer bijvoorbeeld. Gun de hond absoluut zijn rust. Honden hebben namelijk veel uren slaap nodig per dag, zeker als het om een puppy gaat. Maak de hond dus niet steeds wakker, maar wacht af tot de hond zelf weer aangeeft dat het tijd is om te knuffelen of spelen. Leg dit ook duidelijk uit aan je kinderen. Houd ook een vaste routine aan, om je hond een veiliger gevoel te geven. Vaste tijden voor maaltijden, wandelingen, speeltijd en rust: dit doet je hond goed.
Tijd om te wennen
Een andere omgeving, nieuwe mensen en onontdekte geuren: er komt veel op je hond af als het dier net in huis is. Niet gek dus, dat er tijd nodig is om te wennen! Gun je hond deze tijd en wees geduldig met je lieve viervoeter. De hond kan in het begin nog wat bang of terughoudend zijn, maar dat komt waarschijnlijk vanzelf goed. Merk je dat de hond overprikkeld is van alle nieuwe indrukken? Gun de hond dan weer wat rust, zoals we hierboven al benoemen.
Benodigdheden in huis
Je hebt verschillende spullen nodig voor je hond. Zorg dat je alles in huis hebt, het liefst al voordat de hond er is. Denk onder andere aan een mandje of andere slaapplek voor de hond. Ook heb je een voer- en drinkbak nodig. Haal ook het juiste voer in huis, waarbij je onder andere let op de leeftijd en grootte van je hond. Een bench is praktisch om je hond in te vervoeren, waar je ook nog een zacht plaid in kunt stoppen.
Haal een halsband en riem in huis voor het uitlaten van je hond. Verder kun je nog denken aan speelgoed voor het dier, zoals een ring, touw, bal, frisbee of knuffel. En dan is er nog de verzorging om aan te denken. Geef je hond kauwsnacks om het gebit sterk en gezond te houden. Grote kans dat je ook zelf de vacht en de nagels van je trouwe viervoeter verzorgt, waar je tools bij kunt gebruiken.
Training en socialisatie
Natuurlijk wil je dat de hond goed opgroeit. Met name bij een puppy is het belangrijk om de hond goed te trainen. Dit begint meestal met een basistraining, zoals het oefenen van de zindelijkheid. Ook basiscommando’s leren veel honden eenvoudig, denk aan ‘zit’, ‘af’ en ‘hier’. Leer de hond ook om aan de lijn te lopen. Je kunt dit de hond zelf leren, of naar een speciale hondentraining gaan. Naar een training gaan is zeker aan te raden als je nog niet eerder een hond hebt gehad! Met het trainen bouw je meteen een hechte band op met de hond.
Zorg ook voor socialisatie, waarbij je je hond op een goede manier introduceert aan andere dieren, familieleden en vrienden. Dit helpt om vertrouwen op te bouwen en angst te verminderen. Daarbij beloon je goed gedrag natuurlijk met snoepjes of knuffels, om goed gedrag aan te moedigen!
Verwelkom het nieuwe gezinslid natuurlijk met een heleboel liefde! Zo voelt een hond zich meteen welkom thuis. De bovenstaande tips dragen ook bij aan een sterke band zodat de hond helemaal in het gezin past.
Lees ook:
Wandelen met je hond in Noord-Brabant
Samen met je hond naar deze natuurhuisjes midden in de natuur