Bezoek aan de schooldokter

De schooldokter. Deze week stond ze bij ons op de agenda. Met de overgang naar groep 2 halverwege het jaar, kreeg mijn kleuter deze maand 2 brieven van het Consultatiebureau. De eerste was de uitnodiging die alle kinderen van bijna 5 krijgen voor de logopediste. De tweede brief ontving ze in de tweede ronde (de meeste kinderen waren al geweest) van de schooldokter. Beide bezoekjes heeft ze inmiddels achter de rug. Hoe ging het?

 Logopedie

Logopedie was de eerste afspraak. Een makkie voor mama. Ik hoefde alleen een brief in te vullen en zo snel mogelijk weer in te leveren bij de juf. Deze brief kreeg ze via school. De afspraak met de logopediste vindt op school plaats en je hoeft hier als ouder niet bij aanwezig te zijn. (Dat mag ook niet trouwens.) Ik had als aandachtspunt alleen ‘duimzuigen’ aangekruist. Middels een brief in de tas, wist ik dat de afspraak achter de rug was. Dochterlief vertelde dat ze leuke spelletjes mocht doen en de mevrouw moest napraten. In het rapportje las ik dat alles goed was. Ik had eigenlijk niet anders verwacht. En er zat een brief bij over het afleren van duimen.

Ik denk dat de logopediste hierover ook een gesprekje heeft gehad met mijn dochter. Zelf kaartte ik het ook aan. Dat de mevrouw ons een brief had gegeven om haar te helpen bij het stoppen met duimen. En dat mama dat vroeger heel moeilijk vond. Ik moest vanwege een flinke overbeet jarenlang aan de beugel. Ik heb haar verteld dat dit niet zo leuk was en ook af en toe best pijn deed. “Maar jij hebt nog geen grote-mensen-tanden dus jij kunt dit voorkomen. En dat is best heel lastig.” Ze ging het proberen zei ze. Om de volgende ochtend trots om 6 uur ’s ochtends naast me te kruipen met “ik heb de hele nacht niet geduimd, mama!” Knap hoor! Ik stopte zelf pas met duimen toen ik een dusdanige beugel kreeg (een activator) dat er geen duim meer in de mond kon.

 Schooldokter

Het volgende bezoek was aan de schooldokter. Hierover kregen we een brief thuisgestuurd. Dit bezoekje, dat een half uur duurt, is standaard voor alle groep 2 kinderen. Hiervoor moest ik vrij nemen van mijn werk, dus dat was een heen en weer gerace die dag. Eerst de kids wegbrengen, door naar het werk, terug naar school om mijn dochter uit de klas te halen, naar het consultatiebureau, weer naar school, weer naar het werk… Vroeger kwam de schooldokter naar de school toe, maar dat is dus niet meer zo. Volgens mijn moeder hoefde je hier als ouder ook niet bij te zijn.

Tactiek

De schooldokter had een ware tactiek. Bij binnenkomst werd mijn dochter bij de assistente aan een tafeltje gezet en ik mocht aan het andere bureau plaatsnemen waar de dokter mij strak bleef aankijken. Ik hoorde van andere moeders soortgelijke verhalen. Al waren er ook verschillen. De moeder voor mij kreeg te horen dat 1 uur beeldschermtijd de max was en bij mij was dat 2 uur. Verder werd er gehamerd op 2 keer per dag tandenpoetsen en de overgang naar grote-mensen-tandpasta. Vanwege het slechte avondeten, kreeg ik ook de tip om hiervoor een beloningskalender in te zetten. Na 5 avonden minimaal 4 hapjes (haar leeftijd) mag ze dan een spelletje met mij doen. Verder bleken hier de verschillende bereidingswijzen van brood en wortel een stokpaardje te zijn, zo leerde het roddelen op het schoolplein. Op zich aardige ideeën hoor, maar mijn man laat ze vaak genoeg op leuke manieren meehelpen in de keuken.

Opdrachten

Terwijl ik werd afgeleid met deze gespreksonderwerpen, deed mijn dochter allerlei testjes. De gehoortest met koptelefoon, de ogentest met piratenbril, vormen natekenen, de stipjes wedstrijd om de fijne motoriek te toetsen. Daarna werd ze gemeten en gewogen. Toen kwam de grove motoriek en moest ze voetje voor voetje over een lijntje lopen en heen en weer hinkelen. De test is eigenlijk bedoeld voor kinderen van 5 jaar en ouder, maar ze is glansrijk geslaagd gelukkig. Pas in groep 7 krijgen we weer met de schooldokter te maken, begreep ik.

Mijn kleine meid is alweer bijna 108 centimeter lang (en toch zijn de maat 116 leggings aan de korte kant) en 17 kilo. Netjes in haar eigen groeilijn lieten ze zien en met gezond gewicht. Nou fijn! Met de beloningskalender gaan we aan de slag 🙂

Moesten jouw kinderen dit jaar ook naar de schooldokter of logopedist?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. roy zegt:

    mijn dochter van 11 is ondserzocht in maart

  2. roy zegt:

    mijn dochter is ook onderzocht in maart . ze zit in groep 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.