EHBO, weet jij wat je moet doen?

Weet jij wat je moet doen als er een ongeluk gebeurt waar je bij staat? Weet jij hoe je kunt helpen? Ik heb weleens uitleg gekregen over de AED en reanimeren en een kinder EHBO training gedaan en zo mijn kind dat in een druifje stikte kunnen redden, maar verder? Het Rode Kruis Haaglanden nodigde mij uit op deze kennis flink uit te breiden, zodat ik nu nog beter ben voorbereid als er iets vervelends gebeurt. Heb jij ook een EHBO cursus gedaan?

ehbo cursus
Mijn hoofd wordt gestabiliseerd vanwege mogelijk letsel.

Vroeger leek het me gaaf om BHV-er te worden. Daarvoor moet je echter in loondienst zijn en dan ook nog eens langer dan mij ooit gelukt is. Vanuit mijn jeugdbrandweerverleden, weet ik gelukkig precies wat ik moet doen als er brand uitbreekt. Afgelopen weken volgde ik via het Rode Kruis Haaglanden de cursus Uitgebreide EHBO, die je ook moet doen wanneer je bijvoorbeeld een jeugdkamp wilt begeleiden of als je strandwacht wilt worden. Deze gaat ook dieper op de materie in dan BHV. 

ehbo cursus
Ook bij Fleur van Mamasliefste.nl ben je veilig, kijk hoe vakkundig ze mijn arm verbindt!

Ik koos ervoor om de eerste 22 modules online te doen, voor de theorie met bijbehorende kennistoetsen. Daarna was er een praktijkdag, waarbij we de technieken kregen aangeleerd. Er werd allerlei achtergrondinformatie uit de EHBO praktijk gedeeld en er waren verschillende materialen aanwezig om te oefenen. In tegenstelling tot de covid-periode kon ik nu ook de reanimatie mèt beademing oefenen. Zo ben je uitermate goed voorbereid en hopelijk in staat kalm en helder te blijven in geval van nood. 

ehbo cursus
Mensen redden? Na een kop koffie ben ik er klaar voor. Denk ik.

Tip: neem tijdens de cursusdag je eigen broodtrommel mee.

ehbo cursus reanimatie
Reanimatie oefenden we op deze pop.

Het is verbazingwekkend om te beseffen hoeveel van dit soort voorvallen ik eigenlijk al eens heb meegemaakt (meeste gelukkig vanaf de zijlijn). Eigenlijk is het heel verstandig om een dergelijke cursus al jong te doen, maar je bent nooit te oud om te leren. Ik weet nu dan eindelijk waar op te letten als ik iemand in de stabiele zijligging leg!

@marstyle78 #ehbo #uitgenodigd #rodekruis #cursus #rodekruishaaglanden @Rode Kruis ♬ Help – The Beatles Tribute Project
 

Natuurlijk is het sowieso verstandig om een verbanddoos in je auto en huis klaar te hebben liggen. Shop deze bijvoorbeeld bij het Rode Kruis in de webshop. En een online cursus EHBO voor baby’s en kinderen kan een verrassend en nuttig zwangerschapscadeautje zijn, bijvoorbeeld vanuit een werkgever (kost slechts 17,50 voor een online training van 2 uur).

Welke onderwerpen aan bod kwamen bij de Uitgebreide EHBO cursus?

 • Bewusteloosheid
 • Reanimatie van volwassenen 
 • Brandwonden
 • Insectenbeten en kwallensteken
 • Huidwonden
 • Bloedingen
 • Bloedneus
 • Verslikking
 • Letsel aan nek of wervels
 • Vergiftiging
 • Beroerte
 • Pijn op de borst
 • Epilepsie en andere medische noodsituaties
 • Oogletsel
 • (Gedeeltelijke) amputaties
 • Letsel door weersomstandigheden

Nou, eigenlijk zo’n beetje alles wat er kan gebeuren. Je leert hoe te handelen tot er professionele hulpverlening is. Het is behoorlijk wat theorie, de online cursus is dan ook niet geschikt voor laaggeletterden want het wordt niet voorgelezen. Zij kunnen beter voor een volledige praktijkcursus gaan. Is lezen geen probleem voor je dan is de cursus goed te doen. Je ontvangt je certificaat pas als je voldoende punten hebt, maak je teveel fout dan doe je een deeltoets gewoon opnieuw. Net zolang tot je er bent.

Kun jij ook als je het lijstje zo leest de meeste situaties wel afstrepen? De bloedneus, insectensteken, brandnetels en huis- tuin en keukenwondjes kennen we allemaal wel. Maar als iemand stikt in een druif of als je per ongeluk het vingertopje van je broertje eraf hakt met de wc-deur… is het toch handig als je weet wat te doen. In dat 2e geval was ik nog heel jong en zijn mijn ouders zo snel mogelijk met hem naar de dokter gereden, het was niet leuk maar het topje is er weer op gezet en werkt nog steeds. Andere orde van ernst dan mijn vriend die iemand met afgerukte ledematen uit een ontploft gebouw moest trekken, maar toch staat het in mijn geheugen gegrift.

tourniqet toepassen
Politie en ambulance personeel hebben vaak een tourniqet bij zich. Als EHBO-er kun je assisteren als je weet hoe je deze aanlegt, dat weet ik nu: ongeveer 4 vingers boven de wond maar niet op een gewricht. Altijd de tijd er op schrijven!

Oogletsel ben ik zelf al een paar keer voor naar de dokter gegaan. Je ergste nachtmerrie, maar gelukkig ben ik beide keren goed en snel geholpen en was mijn zicht gered. Mijn opa had een vorm van epilepsie waarbij hij regelmatig bewusteloos raakte (zonder de kenmerkende schokken), dat heb ik vaak zien gebeuren. Met mijn jongste in de ambulance gezeten omdat ze van het toiletblok had gesnoept, was ook geen pretje.

En dan bedenk ik me dat al deze relatief ‘kleine dingetjes’ betekenen dat ik een zeer gezegend leven heb. Er zijn mensen die ziekenhuis in, ziekenhuis uit gaan (zoals een lieve vriendin van mij) met pijnlijke letsels. Ik hoop werkelijk nooit mijn nieuw geleerde vaardigheid van het inbrengen van hemostatisch verband te hoeven toepassen. Gruwelijk om te bedenken wat je dan moet doen, maar het kan wél levensreddend zijn.

Wist je trouwens dat de EHBO-ers die bij grote evenementen aanwezig zijn dat allemaal vrijwillig doen? Ze krijgen hier (behalve de opleiding) geen vergoeding voor. Zonder EHBO-ers geen evenement, dus geef ze gerust een schouderklopje. Mooi werk wat ze doen.

hemostatisch verband inbrengen
Bij ernstige bloedingen op bepaalde plekken zoals je liezen, kan het nodig zijn om hemostatisch verband in te brengen om te voorkomen dat iemand doodbloed. Net als het tourniqet heel pijnlijk, maar nog altijd fijner dan sterven…

Wat doet het Rode Kruis nog meer?

Tijdens de EHBO cursus kwam niet aan de orde wat het Rode Kruis allemaal nog meer doet, maar wel goed om even aan te stippen in deze blog. Na natuurrampen biedt deze internationale organisatie humanitaire hulp en op dit moment zijn ze druk in onder meer Oekraïne, Gaza en Soedan vanwege gewapende conflicten. Het Rode Kruis verleent medische en humanitaire hulp.

Ook in Nederland zijn er tal van projecten waarbij het Rode Kruis mensen helpt. Bijvoorbeeld om vermiste familieleden op te sporen, ondersteunen bij het geven van voedselhulp, een luisterend oor of kledinguitgifte bij de opvang van asielzoekers, begeleiden van slachtoffers van mensenhandel en natuurlijk staan ze klaar mocht er zich een ramp voordoen van overstroming tot stroomuitval, storm of bijvoorbeeld een aanslag.

Op de website kun je ook informatie vinden over het maken van een noodpakket, zodat je de eerste uren vooruit kunt. Na de verhalen van mijn vriend heb ik dat zelf ook gedaan, geeft een veilig idee als we in ieder geval water en wat blikvoer hebben staan.

Weet je wat je moet doen in geval van nood?

Ik probeer in ieder geval nog beter kalm te blijven en commando’s te roepen naar omstanders terwijl ik eerste hulp tracht te bieden. Dankjewel Rode Kruis Haaglanden voor alle informatie!

Lees ook:

Heb jij een kinder EHBO cursus gedaan?

Amley en Woko leren kinderen spelenderwijs EHBO

Keek op mijn Week: Lipbalsem, Monopoly, kerstkaarten, EHBO en Action

Rook uit je doos; ervaring met een lisexcisie

Ervaring met een longscintigrafie

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.