Bucketlistvakantie in Finland!

Wauw, mijn 11-jarige en ik gaan onze dromen waarmaken: we mogen op bucketlist vakantie naar Fins Lapland en daar de kerstman ontmoeten. Via een persmailing van Visit Rovaniemi, het toerisme bureau van deze regio, had ik meegedaan aan een wedstrijd op instagram. Ik blijk één van de winnaars van deze droomreis! Het land van de kerstman, husky’s, rendieren en het Noorderlicht oogt prachtig op de plaatjes en we mogen dit deze zomer echt gaan beleven.

bearhill huskytour rovaniemi
Een sledetocht met husky’s lijkt ons ontzettend gaaf, bucketlist dingetje hoor! Foto: Bearhill Husky’s Rovaniemi

Visit Rovaniemi organiseert deze reis samen met Turkish Airlines, dat tijdens hun vluchten altijd erg lekkere maaltijden serveert. (Op vluchten van KLM is het altijd een broodje kaas en dat lust ik niet.) Tijdens de trip naar Irak was het op elke vlucht anders, maar zeer smakelijk. Bovendien kregen we ook op elke vlucht een eigen entertainmentscherm met koptelefoon (kon ik Barbie eindelijk zien). Iets om naar uit te kijken dus, want vanwege deze samenwerking vliegen we niet rechtstreeks. We gaan van Amsterdam naar Istanbul naar Helsinki en dan naar Rovaniemi. Drie vluchten heen en drie terug. Dat maakt het een extra groot avontuur. Gaan we al die aansluitende vluchten wel halen? In het drukke winterseizoen vliegt deze airline overigens rechtstreeks vanuit Istanbul naar Rovaniemi.

Voor de planners onder ons: als je zelf boekt weet je dit soort dingen lang van te voren en boek je natuurlijk vluchten zonder omwegen. Met een persreis gaat dit anders, we vliegen over 2 weken en ik heb nog geen boardingpasses of niks. Zelf word ik daar altijd een beetje zenuwachtig van, maar het zal vast goedkomen want ik zag al iets verschijnen in de app van Turkish Airlines dus er is onder mijn naam geboekt. Niet op de juiste data, maar toch.

Finland met Voigt Travel

Naar Rovaniemi in de zomer

In Rovaniemi is het elke dag kerstmis. Het dorp zet zichzelf op de kaart als het officiële thuisadres van de Kerstman. We zullen dan ook overnachten in Santa’s Hotel Santa Claus. Alleen dat al is een bijzondere belevenis in de zomer. Het Noorderlicht kun je hier aanschouwen tussen augustus en april, in de zomer heb je juist de Middernachtszon. Dat heb je aan de polen: of lang donker of juist heel lang licht. 

kerstdorp rovaniemi
Het kerstdorp in de winter. Sprookjesachtig mooi! Foto: Visit Rovaniemi

Wat gaan we doen in dit kerstdorp?

Visit Rovaniemi heeft een leuk programma voor ons samengesteld, waar we erg veel zin in hebben. Ook met wat vrije tijd die we zelf kunnen indelen, maar als je het zo ziet zit het aardig vol voor een trip van 3 dagen:

We gaan de kerstman ontmoeten in het officiële Santa Claus Office. Daar kunnen we ook meteen heen en weer springen over de poolcirkel, educatief én heel erg leuk! En het kerstdorp verkennen uiteraard.

Een ontmoeting met de huskies van Bear Hill Husky’s. We zijn heel benieuwd of er puppy’s zijn en hoe groot deze kennel is. 

Rendieren bekijken bij Sieriporo Safaris, mijn vorige Lapland trip heb ik ze alleen heel kort in de verte gespot maar nu dan een echte kennismaking met deze mooie dieren op een rendierboerderij. Zouden er rendierkalfjes zijn?

Met een Culture Pass kunnen we 3 musea bekijken. Arktikum Science Centre en Museum over de historie van Lapland, Korundi House of Culture met moderne kunst en Science Centre Pilke waar we kunnen leren over de poolbossen en houtbewerking.

Waterpret bij Roiskelle. In mijn weerapp zag ik dat het al heerlijk warm is in Rovaniemi, dus we nemen onze zwemspullen mee. Je kunt hier rennen over een groot opblaasparcours in het water, kanoën, roeien, genieten van een Finse sauna, suppen, wakeboarden en in de winter natuurlijk ijszwemmen (dat heb ik in februari al gedaan in Noorwegen, brrrrr).

Santa-Claus-meets-huskies-in-forest-in-summer-Rovaniemi-Lapland-Finland
Foto: Visit Rovaniemi

Toffe activiteiten waar we waarschijnlijk niet aan toe komen:

Een gegidste tour door de Amthyst mijn , deze ligt op 130 kilometer van Rovaniemi. Mijn dochter is weg van edelstenen en alles wat hiermee te maken heeft, dus dit zou waanzinnig zijn.

Floaten, dat is ontzettend ontspannend.

Gegidste fotografie rondleiding door de natuur. (Dat vond ik in Abisko zo ontzettend gaaf, maar wie weet met de husky’s.)

Op Aurora jacht, het Noorderlicht kun je niet zien met de middernachtszon hahaha. Wil wel proberen om ’s nachts een paar leuke foto’s met licht te maken, als ik tenminste wakker blijf met al die indrukken.

Catamaran cruise langs de vele eilandjes.

Beren spotten, want ook deze dieren vind je in de Finse bossen.

Ik kreeg in ieder geval de tip om muggenzalf mee te nemen, want in Finland is het warm en met veel water (dus ook muggen).

Ben jij al eens in Finland geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.