Misschien niet jouw oorlog, wél jouw vrijheid – Kinderherdenking in Madurodam

Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers én overlevenden van de oorlogen die ons land heeft gekend. Dit jaar lijkt het wel, meer dan anders, relevant dat we stil staan bij de vrijheid waarin we leven. Mocht je dit nou ook aan je kinderen mee willen geven, denk dan ook eens aan de jaarlijkse kinderherdenking in Madurodam. Je kunt je gratis registeren om met je kinderen op een toegankelijke wijze te herdenken. Lisanne was namens deze blog bij de vooraankondiging van deze herdenking en vertelt over het waarom.

Door: Lisanne van Uunen

Vertel je verhaal door

De nationale kinderherdenking draait kort gezegd om het doorvertellen van verhalen vanuit oorlog in Nederland én oorlogssituaties waarbij Nederlanders betrokken zijn geweest. Hoe het was in oorlogstijd kunnen wij ons niet voorstellen, ook al komt het op veel fronten wél heel dichtbij. Er zijn nu nog overlevenden die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt en hun verhaal doorvertellen, hoe moeilijk dat soms ook is. Opa’s en oma’s delen hun verhalen en het is aan onze generatie om die verhalen niet te vergeten als de verhalen uit eerste hand er binnenkort niet meer zijn.  

Emma kok zong bij de nationale verhalendag

In de voetsporen van overgrootvader

Eline, loco-burgemeester van het kinderparlement van Madurodam, houdt het verhaal van haar overgrootvader Antonie van Vuuren levend. Op de verhalendag in Madurodam vertelde ze dat hij gevangen heeft gezeten in het Oranjehotel, omdat hij in het verzet zat. Van daaruit werd hij gedeporteerd naar Buchenwald waar hij te werk werd gesteld. Opa overleefde het kamp en kwam thuis maar was sterk verouderd. Uiteindelijk is hij overleden aan hartproblemen uit angst voor een nieuwe oorlog. Uit nieuwsgierigheid en respect voor haar overgrootvader bezocht ze zelf het kamp waar hij heeft geleefd. Dit maakte grote indruk op haar.

Hoe is het nou om in oorlog te leven?

We kennen allemaal het beroemde verhaal van Anne Frank die de oorlog helaas niet overleefde maar die wel documenteerde hoe het was om ondergedoken te zijn in oorlogstijd. Er zijn in Nederland trouwens ook veel veteranen die aan kinderen vertellen hoe oorlog is. Voor welke onmogelijke keuzes je komt te staan die je soms in een splitsecond moet maken. Bij de aftrap van de Nationale kinderherdenking, verhalendag, gebeurd dat onder andere door Frank Kroon, Libanon veteraan. Hier op de foto staat hij met Noor, voorzitter van het Kinderparlement van Madurodam.  Veteraan in de Klas – Nederlands Veteraneninstituut (nlveteraneninstituut.nl)

Waarom in Madurodam?

Het is eigenlijk heel logisch dat de nationale kinderherdenking in Madurodam is. Het park dankt zijn naam aan George Maduro, een verzetsheld uit de tweede wereldoorlog. Na de oorlog hebben zijn ouders het startkapitaal van Madurodam geschonken om het park te kunnen realiseren. Een prachtig voorbeeld van; ‘Opdat wij nooit vergeten’.  De naam van George Maduro zal met het kinderpark miniatuurpark Madurodam nooit verloren gaan. Op het plein voor het park prijkt een mooi standbeeld als blijvende herinnering.

Blijf je liever thuis?

Wanneer je liever thuis blijft maar het toch belangrijk vindt om met je kids aandacht aan herdenken te besteden? Kijk dan naar de live uitzending op de NPO3. Mocht de interesse gewekt zijn bij je kinderen, dan kun je via Nationale Kinderherdenking | Nationale Kinderherdenking ook verschillende podcasts terugluisteren die door het kinderparlement van Madurodam zijn opgenomen.

Hoe heb jij herdacht op 4 mei? Ben je bij een herdenking geweest? (Je kinderen wellicht namens scouting?) Zat je thuis voor de televisie?

Lees ook:

Gratis rolstoel in Madurodam

Nacht van de Militaire Muziek in Soest

4 mei: ook de kinderen waren stil

Fietsweekend: Belgisch-Limburgs Nationale trots per e-bike

Familiebezoek in een land met code oranje

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.