Hoe richt je een klein appartement in?

Heb je onlangs een appartement toegewezen gekregen? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten tot je de sleutel krijgt. In de aanloop naar de sleuteloverdracht denk je misschien alvast na over de inrichting. Als je woning niet bijzonder groot is, kan dit behoorlijk lastig zijn. Logisch, want je hebt niet overal ruimte voor. In dit artikel tips over hoe je een klein appartement inricht.

klein appartement indelen

Kies voor multifunctionele meubels

Veel mensen denken dat het niet verstandig is om grote meubels in een kleine ruimte neer te zetten. Toch is het vaak beter om voor enkele grote meubels te kiezen, want hierdoor lijkt een ruimte optisch groter. Hierdoor kun je bijvoorbeeld prima een grote bank of groot bed in je appartement neerzetten.
Overweeg wel om voor een bank of bed met opbergruimte te kiezen. Door deze opbergruimte heb je minder kasten nodig, waardoor je minder meubels in je appartement neer hoeft te zetten.

Benut de hoogte

Appartementen met een klein vloeroppervlak ogen al snel vol als je er een bed, bank, eettafel en zitstoel neerzet. Hierdoor is er misschien niet voldoende ruimte meer voor een dressoir. In plaats van zo’n lage, brede kast kun je ook voor één of meerdere hoge(re) kasten kiezen. Met verticale kasten benut je ook de hoogte van je appartement. Overweeg daarnaast ook eens om wandplanken op te hangen. Hierdoor ontstaat er extra opbergruimte zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte.

Deel de ruimte op

Wil je dat je kleine appartement knus aanvoelt? Dan kun je allerlei accessoires kopen. In plaats daarvan kun je de ruimte ook opdelen in meerdere kleine ruimtes. Denk niet direct dat je hiervoor een muur moet metselen, want je kunt bijvoorbeeld ook een room divider, kamerscherm of gordijn gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat er meerdere hoekjes ontstaan. Je krijgt op deze manier een knus appartement zonder dat het klein overkomt.

Gebruik een spiegel

Om je huisje wat sfeervoller te maken, wil je misschien foto’s of andere leuke dingen ophangen aan de muur. Begrijpelijk, maar reserveer ook een plekje voor een spiegel. Met een spiegel laat je een kleine ruimte namelijk groter ogen. Hang een spiegel bij voorkeur tegenover een raam of achter een lamp. Doordat het (dag)licht weerkaatst wordt, lijkt het alsof de ruimte een stuk groter is. Wil je dit effect versterken? Dan kun je meerdere spiegels ophangen.

Ga voor lichte kleuren

Bij het inrichten van een klein appartement moet je ook goed nadenken over het kleurgebruik. Heb je een leuke salontafel gevonden, maar is deze zwart of donkerbruin? Zoek dan liever nog even verder. Donkere kleuren laten een klein appartement namelijk nog kleiner lijken. Lichte meubels hebben dan ook de voorkeur in kleine ruimtes, want deze zorgen juist voor een ruimtelijk effect. Een lichtbruine, witte of beige salontafel is daarom een betere keuze. Kies overigens niet alleen voor meubels in een lichte kleur, maar trek dit door naar de muren. Door je muren in een lichte kleur te verven, oogt een klein appartement aanzienlijk groter.

In woonwinkels kun je overigens hele inventieve voorbeelden van kleine, sfeervol ingerichte ruimtes bekijken. Gratis oplossing en nog een gezellig uitstapje ook!

disclaimer

Lees ook:

Snelle make-over voor de badkamer

Je dochter kan lekker thuis voor de spiegel!

Wat zijn standaardmaten van rolgordijnen?

Sfeervolle kinderkamers met Spaanse invloeden

Wooninspiratie: afwasbaar babyblauw in de keuken

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.