Deze Dark Sky bestemmingen moet je gezien hebben

Plekken waar je sterren kunt kijken zonder lichtvervuiling, oftewel Dark Sky bestemmingen: daar waar je in alle rust geniet van de nacht. Een hot topic want iedereen wil graag onthaasten en weg van de massa en de drukte. Slow tourism naar die bijzondere plekken waar het nog écht donker is, waar het heelal je grote vriend is en je de melkweg of maan kunt fotograferen… waar moet je zijn? In dit artikel enkele  bijzondere Dark Sky bestemmingen die je gezien moet hebben!

Abisko National Park Aurora
Foto: Oliver Wright, Lights over Lapland

Zelf bezocht ik vorig jaar voor het eerst een dark sky bestemming, oftewel een vakantiebestemming waar je heen gaat om de donkere hemel te bekijken en fotograferen. Plekken waar je de sterren goed kunt zien omdat er geen lichtvervuiling is. Het was fantastisch om in het donker excursies te doen en naar de lucht te kijken op zoek naar het Noorderlicht en in de verse sneeuw te speuren naar voetsporen van wilde dieren. Wil je meer lezen over mijn dark sky belevenissen in Abisko in de poolcirkel van Zweden, lees dan vooral mijn verslag.

@marstyle78 #northernlights #aurora #sweden ♬ Stairway to Heaven (Remaster) – Led Zeppelin

Ik vroeg even rond naar andere gave bestemmingen waar je ook goed naar de donkere hemel kunt turen, en deze kreeg ik getipt:

Lijstje mooie Dark Sky plekken in de Verenigde Staten

In de USA zijn er verschillende plekken die interessant zijn, wanneer je into ‘dark sky toerisme’ bent. De rust van de donkere nacht is weer eens iets anders dan drukke toeristische trekpleisters tenslotte, en ideaal om echt tot rust te komen en mindfull bezig te zijn met ontspanning of meditatie.

Seattle

In Seattle heb je de Sky View Observatory waar je een 365 graden zicht hebt op de omliggende omgeving en natuurlijk de sterren. Seattle heeft overigens ook zo’n 200 miles aan kustlijn en waar kun je beter naar de donkere nacht turen dan aan zee? Alki Beach is een plek die ze aanbevelen qua dark sky toerisme. Sowieso natuurlijk prachtig om daar de zonsondergang te bekijken.

david newman seattle alki beach
Alki Beach in Seattle. Foto: David Newman

Oregon

Oregon heeft een eigen Dark Sky park, waar je gegidste ‘stargazing’ rondleidingen kunt krijgen. Vanaf een bergtop, naast een meertje of vanuit een bos voorzien van een kop warme chocolademelk naar de sterren turen met uitleg van een expert. Wat dacht je van sterren kijken vanaf Mount Hood bijvoorbeeld? Of de melkweg bewonderen terwijl je een intiem nachtconcert bijwoont? 

In Oregon hebben ze het Dark Sky toerisme uitgevonden, zo lijkt het, want ze bieden veel verschillende, interessante dark sky activiteiten aan. Bij Travel Oregon vind je een overzicht.

Prineville-pic-Joey-Hamilton travel oregon
Prineville Reservoir State Park. Fotocredits: Joey Hamilton, Travel Oregon

Pennsylvania 

De staat Pennsylvania staat bekend om de donkerste plekken aan de Oostkust. Voor sterrenkijken zit je daar dus goed. Ze hebben hier een overzicht met de 10 mooiste plekken om van het universum en de donkere nacht te genieten. Meren en bossen bijvoorbeeld, waar je wildlife kunt spotten en naar de sterren kunt turen. Ohiopyle State Park heeft prachtige wandelpaden en ook yurts en vakantiehuisjes waar je kunt overnachten. Houd je van vogels spotten? Overdag vind je die in ruime mate in French Creek State Park, waar je in de nacht van de mooie hemel kunt genieten. 

De rust zat en toch wat reuring? Combineer het met een citytrip naar Philadelphia. Kosmische fans kunnen daar hun hart ophalen bij het Fels Planetarium in het Franklin Institute. Hier zijn diverse interessante tentoonstellingen inclusief projecties van “The Sky Tonight”, die toegankelijk tonen wat er op dat moment gaande is aan de sterrenhemel.  

dark sky sterrenkijken usa

The Holt & Miller Observatory in het Franklin Institute heeft een historische telescoop. In Pennsylvania heb je meerdere observatoria die je kunt bezoeken. De Peter van de Camp Observatory in Swarthmore heeft een spectaculair uitzicht. In Pittsburgh heb je de 160 jaar oude Allgheny Observatory. Of ga naar Finleyville voor het Mingo Creek Park Observatorium. Om een paar voorbeelden te noemen. 

dark sky sterrenkijken usa

Catalonië in Spanje als Starlight bestemming

Dichter bij huis zijn uiteraard ook prachtige sterrenlicht bestemmingen te vinden. In Spanje bijvoorbeeld heb je in de regio Catalonië 3 grote gebieden zonder lichtvervuiling. Dit zijn officiële UNESCO Starlight Reserves, oftewel sterrenlicht reservaten. Het gaat om de astronomische parken in Muntanyes de Prades en Montsec, en het Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park. Dat het magische plekken zijn, zie je op de foto’s hieronder…

sterrenkijken in catalonië
Sterrenkijken in Catalonië de telescopen bij nacht. Fotocredits: Ramon Vilalta

In het Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park kun je (samen met je kinderen) leren wat het Noorderlicht ons vertelt of hoe ons zonnestelsel werkt. Wanneer je omhoog klimt naar het uitkijkpunt van Alt Pirineu Natural Park, heb je wellicht het geluk om vallende sterren te zien. Op de Catalonië website geven ze tips voor sterrenkijken met kinderen vanaf een jaar of 8.

sterrenkijken in catalonië
Hier de Planetari Ull Montsec van de buitenkant. Fotocredits: Ramon Vilalta

Sterrenkijken schijnt ook goed te kunnen vanaf het Espot Ski Resort in de Pyreneeën. Sinds in oktober 2018 heeft het Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici het officiële UNESCO Starlight Reserve certificaat. Daarom staat er nu op 2000 meter hoogte een sterren observatie tafel bij het Espot station, hier kun je individueel van de sterren genieten of deelnemen aan georganiseerde Dark Sky activiteiten.

sterrenkijken in catalonië
Als Dark Sky toerist in Catalonië kun je ook midden in de natuur de telescoop hanteren. Fotocredits: Consorci Turisme Valls d’Àneu.

Voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar biedt Port Ainé een bijzondere activiteit. Hoe avontuurlijk is het om ’s nachts met sneeuwschoenen onder je voeten een route te lopen naar het Port Ainé station, waar je sterren kunt kijken vanaf ongeveer 2000 meter hoogte. Onderweg geniet je van het besneeuwde bos en de stilte van zonsondergang. Eenmaal bij het uitkijkpunt kun je met elkaar leren over de sterrenbeelden, de sterren, melkwegen en planeten. Een mooi vakantieavontuur toch?

sterrenkijken in catalonië
En hier heb je het Centre Astronòmic. Fotocredits: Ramon Vilalta

Edmonton en Jasper in Canada 

Voor het bekijken van de Aurora Boréalis hoef je niet persé naar Scandinavië, je kunt ook naar Canada. Overnacht bijvoorbeeld in een Sky Watching Dome van Métis Crossing voor een onvergetelijke ervaring.

noorderlicht edmonton jasper
Het noorderlicht blijft betoverend | © Andrew Justin Olsvik

Op ongeveer 1,5 uur met de auto van Edmonton vind je dit culturele centrum dat in het teken staat van de Métis: mensen van een gemengde Europese en inheemse afkomst. In Métis Crossing leer je meer over hun geschiedenis, bijvoorbeeld over de belangrijke rol die ze in de bonthandel speelden. De Sky Watching Domes zijn onderdeel van dit culturele centrum en de perfecte manier om de prachtige sterrenhemel te ontdekken tijdens een overnachting. Met een beetje geluk zie je zelfs het magische noorderlicht!

hille glamping arctic dome noorwegen
Slapen in een Arctic Dome met hottub op een vrijwel verlaten eiland in Noorwegen kan bij Hille Glamping. Dit zagen we toen we er met de quad heen werden gereden, is het geen plaatje?

Genoeg mooie tips tocht? Zo’n magische overnachting in een sky watching arctic dome met bijbehorende hottub, ga ik zelf in februari met mijn kinderen beleven op uitnodiging van Visit Bergen bij Hille Glamping in Noorwegen. Op een eiland van 2 vierkante kilometer waar slechts 3 mensen wonen… Heel avontuurlijk! 

Welke sterrenkijkbestemming kun jij aanraden?

Lees ook:

Bucketlistvakantie met Auroras in Abisko Zweden

Verjaarscadeau: Kinderboek over sterrenbeelden

Paardenvakantie met tieners bij Roter Hahn in Zuid-Tirol in de herfst

Wat moet je zien in Erbil, Kurdistan, Irak?

Ervaring cottage met privé spa bij Domaine Saint Thomas in Argelès sur Mer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G. T. zegt:

    Als je niet zo ver wilt/kunt reizen: Nationaal Park Lauwersmeer is voor Nederlandse begrippen een dark sky gebied!

    1. Marguerita zegt:

      Wat een goede tip! Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.