Leren begint met aandacht

Wanneer pik je de meeste informatie op? Juist! Als je er aandacht voor hebt. Of als de ‘uitlegger’of ‘leraar’ aandacht voor jou heeft. Leren begint met aandacht, en dat is de slogan van particuliere basisschool Florencius die mijn aandacht trok. Tijd om wat onderwijsnieuwtjes op een rij te zetten, want net als kinderen veranderen onze inzichten op gebied van leren. Tot welke innovaties leidt dat?

leren aandacht

Particuliere basisschool

De particuliere basisschool timmert aan de weg, nu in regulier onderwijs veel dingen zijn wegbezuinigd en er leraren tekorten zijn. Je wilt tenslotte de beste opleidingskansen voor je kind. Florencius die ik hierboven al noemde, bestaat inmiddels 15 jaar en heeft vestigingen in Laren, Amstelveen en Haarlem. Met kleinere klassen kunnen ook kinderen met een specifieke hulpvraag zoals dyslexie, dyscalculie, faalangst of hoogbegaafdheid hier tot hun recht komen. Fijn, want ik merkte bij mijn eigen kinderen dat enkele van deze zaken ervoor zorgden dat ze zich absoluut niet konden ontplooien in de schoolomgeving. Had ik vroeger als parttime werkende getrouwde vrouw nog ruim te tijd om ze hierin te stimuleren, als gescheiden ondernemer die ook nog langdurig ziek is geweest was het een worsteling om in de thuissituatie te compenseren wat er op school ontbrak. Kun je particulier onderwijs betalen, dan kan dit zowel jou als je kind meer rust brengen verwacht ik zo.

waarom moet mijn kind naar school

Waarom moet mijn kind eigenlijk naar school?

Plotseling gaat je kind naar school … en komen er zaken als huiswerk, woordjes leren lezen, onzekerheden, successen, teleurstellingen en vriendschappen voorbij. En keuzes, heel veel keuzes, waarbij je als ouder al snel honderd-en-een vragen hebt. Hoe kun je je kind motiveren voor een vak? Of ervoor zorgen dat het beter studeert? Misschien zit je wel met zo veel vragen dat je zelfs begint te twijfelen aan de school zelf. Pedro De Bruyckere beantwoordt in zijn nieuwe boek “Waarom moet mijn kind eigenlijk naar school?” alle vragen die ouders zich stellen over onderwijs.

Kinderen financieel bewuster maken

De Volksbank lanceert 30 oktober 2023 OuderWijs. Een initiatief om ouders te helpen bij de financiële opvoeding van hun kind. Dit sluit aan op het bestaande financiële lesprogramma voor kinderen in het primaire-, speciaal- en voortgezet onderwijs van de Volksbank. “Uit recent onderzoek blijkt dat bijna zes op de tien ouders behoefte heeft aan hulp om hun kinderen financieel bewuster te maken. Zo ervaren bijvoorbeeld velen dat hun kinderen de waarde van geld niet goed begrijpen. Tegenwoordig moeten ze óók de patronen, de belangen en de gevaren goed uitgelegd krijgen. Financiële verleidingen door games, apps en social media liggen immers steeds vaker op de loer”, aldus Hilde Krens, manager financiële educatie van de Volksbank.

Al 10 jaar biedt de Volksbank gratis lesmateriaal aan op scholen onder de noemer Eurowijs. Lesmateriaal dat inmiddels 1,5 miljoen kinderen heeft bereikt en ze leert goed met geld om te gaan. Om zo financiële problemen op latere leeftijd te voorkomen. Met OuderWijs wil de Volksbank nu ook ouders helpen met de financiële opvoeding van hun kinderen.

Belang van een groen schoolplein

Groene schoolpleinen worden steeds belangrijker. Ian Mostert, projectleider Kind & Natuur, IVN Natuureducatie Kinderen licht toe waarom: “Er zijn veel kinderen, die in grote gezinnen driehoog achter opgroeien en nauwelijks buiten komen doordat hun ouders het op straat niet veilig vinden. Ze wonen in een versteende wijk, waar vooral veel verkeer, steen en hekken zijn. Helaas speelt dit probleem op veel plekken in Nederlandse steden. En dat moet veranderen.”

Kinderen hebben speelplekken nodig, fijn in het groen en ook met water en zand. Die mogelijkheid is er, ook als de ruimte schaars is. Iedere buurt heeft wel een basisschool mét schoolplein. Daar liggen de kansen! IVN Natuureducatie pleit er daarom voor dat al die pleinen worden omgetoverd tot gezonde, groene speelplekken. Dit draagt niet alleen bij aan het welzijn van de kinderen, maar ook aan vergroening en daarmee aan het vertragen van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit.

Magazine over mentale gezondheid voor kinderen 10-12

Wist je dat mentale klachten toenemen rond het 14de jaar? Anbi Stichting Saarisnietgek maakte daarom een eigentijds magazine voor kinderen 10-12 jaar, waarin kinderen zelf openhartig over hun emoties praten. Het is belangrijk al vroeg in te grijpen en mentale gezondheid jong bespreekbaar te maken, zeggen ze. Praten zorgt ervoor dat dingen niet groter worden in je hoofd, preventie dus. Het eenmalige magazine Saarisnietgek gaat over gevoelens van boosheid, verlies en angst, maar ook over geluksmomenten, anders zijn, vriendschappen en weerbaarheid. Kinderen herkennen dat.

Zo vertelt Mees (11) in het magazine over de scheiding van zijn ouders: “Eerst woon je op één plek met je ouders en na de scheiding heb je ineens twee plekken. Ik mis vaak één van mijn ouders. Toen ik jonger was, werd ik alleen maar boos. Nu praat ik er wel over en dat lucht op.”
De 11-jarige Amber laat zien wat veerkracht is: “Ik heb een ziekte waarbij ik snel mijn botten breek. Soms zie ik kinderen buiten spelen, maar dat kan ik niet. Ik denk dan aan wat ik wél kan, bijvoorbeeld een wandeling maken in het park. Ik schud niet iedereen de hand, want dat is een risico. Liever geef ik een high five, ‘wel zachtjes hè!’ zeg ik er dan bij.”
Er zijn al 34 basisscholen, meer dan 1600 leerlingen van groep 7 en 8, die met het magazine werken en dat aantal stijgt snel. Ook jeugdprofessionals en ouders weten Saarisnietgek te vinden. Juist de afstemming tussen scholen, gemeente en jeugdhulp is een antwoord om de mentale gezondheid van kinderen te versterken.

Aandacht dus voor heel diverse zaken in het leren.
Wat is op jullie basisschool een ‘nieuw’ aandachtspunt?

disclaimer

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.