Cash geld moet blijven. En dat moet in de wet.

Handje contantje betalen kan op veel plekken al niet meer. Er gingen geluiden rond dat cash geld helemaal zou verwdijnen. Dat mag niet gebeuren. Gelukkig neemt de Europese Commissie maatregelen. Ik ontving een persbericht waarin Ingelise de Boer, Woordvoerder Europese Commissie in Nederland, uitlegt waarom ze het recht op contant betalen in de EU-wet wil laten vastleggen. Ben jij ook team cash? Of ben je team digipay?

contant geld

De Europese Commissie wil dus een acceptatieplicht voor contant geld. Digitaal betalen, met een pinpas of via een app op de telefoon, wordt in de hele Europese Unie steeds gewoner. Het is makkelijk en efficiënt. Ik doe het zelf ook graag maar toch… niet in alle gevallen is digitaal betalen handig.

In Europa wordt er nog altijd meer met cash dan digitaal betaald: 60 procent van de Europeanen geeft aan die mogelijkheid te willen behouden. Je kinderen met geld leren omgaan, vind ik zelf bijvoorbeeld veel handiger met muntjes en briefjes. Maar ook bijvoorbeeld ouderen, betalen nog altijd liever uitsluitend met contant geld. Er zijn ook mensen in de EU die, om wat voor reden dan ook, geen bankrekening hebben. Om te garanderen dat iedereen kan blijven betalen zoals hij of zij wil, deed de Europese Commissie dit jaar een wetsvoorstel om het recht om met cash te betalen wettelijk vast te leggen. Heel goed, want je sluit toch veel mensen uit wanneer dit nergens meer kan.

Zijn veel mensen met mij eens trouwens, blijkt uit de reacties op mijn tiktokje hierover:

@marstyle78 #betalen #europesecommissie #cash #digipay ♬ origineel geluid – Marguerita Bisschop
Gratis Eentje Extra 2023 - banner 4

Wat betekent zo’n recht op contant betalen?

Dit wettelijk recht betekent dat bedrijven niet meer eenzijdig mogen beslissen dat consumenten enkel kunnen pinnen. Dus een aparte pinkassa mag, maar degene die het geld ontvangt is in principe verplicht om ook cash te aanvaarden. 

Wegens plofkraken en dat soort toestanden, zijn er in mijn eigen woonplaats al bijna geen pinautomatne meer te vinden. Het wetsvoorstel stelt ook dat overheden ervoor moeten zorgen dat er voldoende geldautomaten zijn. In Nederland daalt het aantal plekken om geld uit de muur te halen al meer dan 10 jaar. Met dit voorstel is iedereen er straks zeker van dat er een automaat in de buurt is. Prettig, want nu is het maar een gedoe als je ergens cash voor nodig hebt: bijvoorbeeld voor je kinderen die een rondje kermis mogen doen met hun eigen centjes.

Digitale euro?

Het recht om met cash te blijven betalen hangt samen met de mogelijke invoering van de digitale euro. Dit is een munt die zal worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank en waarmee zowel online als offline betaald kan worden. Over de hele wereld werken banken momenteel aan de invoering van dergelijke digitale munten. Maar het is niet de bedoeling dat de digitale euro – als deze er komt – andere betaalvormen gaat vervangen. Het is een aanvulling op de mogelijkheden die er nu al zijn: munten en biljetten en digitaal betalen via je bankrekening. Zowel over de digitale euro, als over de acceptatieplicht voor cash, moet nog een definitief besluit worden genomen door het Europees Parlement en de lidstaten.

Zelf snap ik eigenlijk niet waar zoiets voor nodig zou zijn. Als je digitaal wilt betalen staan je euro’s toch al op je bankrekening? Lijkt mij ingewikkeld, vaag en nutteloos, maar goed dat ben ik.

Wat vind jij? Goed dat contant betalen moet blijven? Of vind je dit een verspilling van grondstoffen waarmee de biljetten en munten worden gemaakt? Of wellicht heb je een heel andere reden om voorstander van digitaal betalen te zijn?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.