Dobbelspelletjes Qwixx en Clever

Lijken de dobbelspelletjes Qwixx en Clever op elkaar? Nee! Absoluut niet. Beide spellen toegelicht in deze review. Wij hebben ze deze vakantie namelijk veel gespeeld, omdat ze zo leuk zijn. Als je eenmaal weet hoe het werkt, heb je ze zo onder de knie. Waar ik zelf echter met Qwixx nog weleens wil winnen, kom ik bij Clever echter maar niet op wat volgens het instructieboekje een fatsoenlijke score zou moeten zijn. Mijn oudste wint steevast dit spel.

dobbelspel clever en qwixx

Voor het spel Clever moet je namelijk echt slim zijn en goed vooruit denken over je volgende ‘zet’. Qwixx is een stuk makkelijker te leren, lekker snel en de geluksfactor is wat groter. Beide spellen blijven leuk en zijn makkelijk mee te nemen in je koffer. Bovendien hebben ze een leuk prijsje om cadeau te doen. Even in het kort de regels van beide spellen.

Qwixx spelverloop

dobbelspel qwixx

Scoreblokjes, 6 dobbelstenen en een potlood of pen is alles wat je nodig hebt voor dit compacte dobbelspel. In 2013 was Qwixx van White Goblin Games genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing, dus het was al even op de markt toen ik het ontdekte tijdens een familieweekend. Je speelt het met 2 tot 5 spelers, het spel duurt ongeveer een kwartiertje en is geschikt voor iedereen vanaf een jaar of 8. 

Het leuke van dit spel is, dat je ook moet opletten als je zelf niet aan de beurt bent. De zaak is om zoveel mogelijk kruisjes te zetten op je scoreblok en zo punten te halen. Je telt altijd een gekleurde dobbelsteen bij een witte dobbelsteen op en mag ook kiezen voor het getal van de 2 witte dobbelstenen samen.

Als actieve speler kun je dus maximaal 2 kruisjes zetten op je scoreblok. De passieve spelers, die dus niet aan de beurt zijn, mogen als ze willen kiezen voor de som van de 2 witte dobbelstenen. Dat is een keuze, terwijl de actieve speler verplicht minimaal 1 kruisje moet zetten.

In de rode en gele lijn is de volgorde oplopend, in de groene en blauwe lijn moet je juist van hoog naar laag. Kun je niets? Dan mag je een mislukte worp afkruisen. Heb je een rijtje met minimaal 5 kruisjes en gooi je (afhankelijk van de kleur) 12 of 2? Dan mag je dat rijtje afsluiten. Met 2 afgesloten rijtjes eindigt het spel. 

Kwestie van geluk dus wat je gooit én wat een ander gooit, maar ook slim nadenken waar je wel of niet een kruisje zet. Makkelijk en snel spel dat leuk blijft en omdat het zo snel is, wil je het ook graag een paar potjes achter elkaar spelen.

Je hebt het snel uitgelegd en kunt het dus makkelijk uitleggen aan mensen die niet zo vaak spelletjes doen. Spellen spelen schijnt namelijk typisch iets uit ‘slecht weer’ culturen te zijn. Ik leerde Qwixx aan een groep Indiërs en die waren direct verslaafd. In India kennen ze vooral basis spellen zoals schaken, ganzenbord en slangen & ladders. Bij expats gooi je met een spel als dit dus ‘hoge ogen’ (woordgrapje, jaja goed gespot). 

Clever spelverloop

dobbelspel clever

Voor Clever moet je even wat meer nadenken. Het voordeel van dit spel is dat je het ook in je eentje kunt spelen. Ook vanaf een jaar of 8 trouwens, maar met 1 tot 4 spelers en het duurt ongeveer een half uurtje. In 2019 was dit spel van 999 Games genomineerd voor Speelgoed van het Jaar.

De eerste keer dat je het speelt, is het even ingewikkeld. Gelukkig kregen wij uitleg op het Spellenspektakel en sindsdien stond dit spel op mijn verlanglijstje, tot ik het cadeau kreeg van webshop Boekenvoordeel. Dit dobbelspel is net zo verslavend leuk en ook hier mag je ook vakjes afstrepen als je niet zelf aan de beurt bent. 

Afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet, heb je 4, 5 of 6 beurten om de dobbelstenen te rollen. Dit zijn 6 dobbelstenen in evenzoveel kleuren, wit is de joker. Er zijn 5 kleurvlakken met elk andere afkruisregels. Maak je een rijtje vol of kruis je een bepaald vakje af? Dan mag je als bonus iets extra’s invullen of wegstrepen. 

Elke beurt mag je 3 keer gooien met de dobbelstenen. Waarbij je steeds 1 dobbelsteen uitkiest en alles wat lager is dan de gekozen steen, weg moet leggen. Uit alles wat is weggelegd mogen de passieve spelers iets kiezen om af te strepen. Als actieve speler kun je 3 dingen wegstrepen en ook gebruik maken van herworpen of +1 bonussen als je die beschikbaar hebt. 

Er zijn waanzinnig veel opties en naast de geluksfactor moet je ook echt goed nadenken wat je wegstreept, om zoveel mogelijk bonussen te kunnen verdienen. In het spelregelboekje kun je afhankelijk van je totaal aantal punten lezen ‘hoe goed je bent’. Ik kan je vertellen… ik ben er niet goed in, hahaha. Maar het spel is wel verslavend leuk en omdat ik vaak in mijn uppie thuis ben, is het fijn dat je geen 2e speler nodig hebt. Al is het natuurlijk wel leuker om het met meer te spelen.

dobbelspel clever en qwixx
De verschillende scoreblokjes.

Ken jij beide spellen al? Weet je nog andere leuke dobbelspelletjes?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G. T. zegt:

    Wij spelen deze vakantie veel het dobbelspel Regenwormen. Ook leuk.

    1. Marguerita zegt:

      Oh ja dat heb ik ook weleens gespeeld, heel erg leuk dobbelspel. Ik zet ‘m snel op de verlanglijst voor december, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.