Leuke zomerlezen bingo kaart

Skip de Zomerdip! Ik kreeg 8 fijne tips om basisschoolkinderen aan het lezen te houden in de zomervakantie. Jaarlijks organiseert CPNB de campagne Zomerlezen voor volwassenen. Uitgeverijen Leopold, Ploegsma, Condor, Witte Leeuw en Zwijsen bieden een alternatief voor de jonge lezers met #skipdezomerdip. Check de leesbingo kaart!

zomerlezen

Ik deelde al eens eerder de grappige leesbingo van groep 3 die mijn dochter meekreeg. Hier zat een fotochallenge aan vast. Wanneer je meedoet met de zomerbingo kun je de genoemde hashtag bij je social media posts gebruiken, maar er zit geen winactie aan vast. Leuk is het natuurlijk wel als vakantieherinnering. Zeker wanneer je een staycation houdt in eigen achtertuin.

Voordeel lezen in de vakantie

Wat het voordeel is van blijven lezen in de vakantie? Meester Jesper (hij is bekend van TikTok, zelf ken ik hem niet maar je kinderen misschien wel?) legt het uit in onderstaand filmpje dat je ook aan je kind kunt laten lezen:

Veel kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug. Door een kwartiertje per dag te blijven oefenen, kun je dat voorkomen. Met een timer en deze grappige leesbingo opdrachten die ik van de genoemde uitgeverijen kreeg, houd je het lezen leuk. 
zomerlezen bingokaart

Leestips om het leuk te houden

Naast de bingokaart bieden ze ook hun populaire boeken aan tegen een mooie korting. Zo kun je een mooi schoolrapport belonen (of juist de start van de vakantie vieren) met een leuk nieuw leesboek dat nu (tot 14 augustus) 10 euro per stuk kost.

Tip 1: een nieuw leesboek

Tip 2: lees een serie

Series zijn ideaal om leeskilometers te maken. Populaire series zijn bijvoorbeeld de boeken van De Gorgels, Spekkie en Sproet, Drakenstorm, Dolfje Weerwolfje en Dog Man. Als lezen nog niet zo makkelijk gaat, is een serie extra fijn, want je kunt als kind verder lezen over een inmiddels bekend personage of onderwerp. Zelf was ik vroeger verslingerd aan de boeken van De Vijf, De 5 detectives (dat was wat anders), Wipneus & Pim, De Dolle Tweeling en De Drieling. 

Tip 3: boeken mee op vakantie

Laat je kind zelf boeken uitkiezen die meegaan op kamp of op vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Kijk ook eens naar meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI-niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Leuke meegroeiboeken zijn bijvoorbeeld Mijn zelfleesboek voor groep 3 en Super AVI’s.

Tip 4: grappig en geen druk

Houdt het luchtig, zodat kinderen plezier in het lezen krijgen en houden. Met de leesbingo bijvoorbeeld en met leuke boeken. Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel beeld. Of kies voor een doeboek, moppenboek of stripboek. Wist je dat strips lezen bijvoorbeeld heel goed is voor de taalontwikkeling van kinderen? Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg strips voor jonge lezers, zoals Kleine Karels tekenclub en De opblaasbende – Bijna lek!. Mijn kinderen houden erg van informatieboeken met proefjes, over dinosaurussen of bijzondere mythes. Daarnaast is de Donald Duck natuurlijk tijdloos en wellicht heb je nog een stapel Tina’s of Suske en Wiskes liggen?

Tip 5: lees zelf ook

Zien lezen, doet lezen. Laat je kind zien dat lezen leuk is en dat het iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen. Voor het taalgevoel is een puzzelboekje natuurlijk ook prima, woordzoekers vinden kinderen vaak ook heel leuk.

Tip 6: voorlezen

Voorlezen is altijd goed en natuurlijk gezellig! Het maakt niet uit hoe oud je kind is, sterker nog ik heb het ook eens voor een date gedaan die zich dat jaren later nog herinnerde, hahaha. Bovendien is voorlezen ook goed voor het oefenen met concentratie, de ontwikkeling van taalinzicht en het vergroten van de fantasie? Pak er voor de jongere kinderen een voorleesbundel met kortere verhalen bij, zoals Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar. Of duik samen met jouw tiener in Let goed op van bekroond kinderboekenschrijver Jason Reynolds.

Tip 7: om en om samen lezen 

Natuurlijk kunnen jullie ieder je eigen boek lezen. Maar nog leuker is het om samen hetzelfde boek te lezen. Kies bijvoorbeeld een samenleesboek als Met opa de boot in (AVI E3) of een toneelleesboek van bijvoorbeeld Sam Schoffel (AVI M4). Lees om de beurt een stukje aan elkaar voor. Leuk, gezellig en leerzaam! Wedden dat jullie het boek niet meer weg kunnen leggen? Ik heb onlangs – met gekke stemmetjes uiteraard – met de puberdochter haar musicalteksten geoefend, erg leuk om te doen.

Tip 8: lees ook andere dingen

Lezen is niet alleen maar met je neus in de boeken zitten. Denk ook eens aan de foldertjes van de omgeving waar jullie zijn, een plattegrond van een pretpark of de informatie over een vlieg-, trein- of busreis. De ondertiteling van een mooie film. Of ga voor een leuk non-fictieboek over de natuur en trek er daarna samen op uit. Lezen is lezen! Na afloop van de dyslexie behandelingen kregen wij de tip om onze dochter op typeles te doen, dat is ook lezen (heel heeft ze de speciale dyslexie typeles die ook deels wordt voorgelezen).

Lees ook:

Wat vind jij grappige leesbingo opdrachten en leuke kinderboeken?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.