Alcoholverslaving: wat is het, wat doet het en hoe krijg je hulp?

Alcoholisme, ook wel alcoholverslaving genoemd, is een chronische ziekte waar veel mensen over de hele wereld onder lijden. Een van de kenmerken van een alcoholverslaving is dat een oncontroleerbare behoefte hebt aan alcohol en je er afhankelijk van raakt. Je kan niet meer zonder. In dit artikel gaan we er verder op in en vertellen weer meer over de symptomen, de oorzaken en de behandelingen die er zijn. Hulp bij alcoholisme is er altijd.

alcoholisme alcoholverslaving
Foto: Pixabay by Penny

Wat is een alcoholverslaving?

Zoals de naam al zegt is een alcoholverslaving een verslaving hebben aan alcoholische dranken en deze daardoor in het dagelijkse leven nodig hebben om te functioneren. Elke dag. Het is op dat moment echt een obsessie en je hebt het gevoel niet zonder te kunnen functioneren. Deze verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid, de geestelijke gezondheid en de relaties met vrienden en familie. Het beïnvloedt duidelijk (op een negatieve manier) het leven van de verslaafde.

Wat is de oorzaak van een alcoholverslaving?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een verslaving aan alcohol, waaronder genetische factoren, maar ook de omgeving waar je in leeft en psychische oorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat alcoholisme tot 50% erfelijk kan zijn. Dat betekent dat de familie van een alcoholverslaafd persoon meer risico kan lopen om zelf ook verslaafd te raken.

De symptomen van een alcoholverslaving

Er zijn een aantal symptomen die vaak voorkomen bij alcoholisme. Deze hebben we op een rij gezet:

  • je hebt voortdurend de drang om alcohol te drinken
  • het lukt je niet om te minderen of te stoppen
  • je krijgt ontwenningsverschijnselen als je geen alcohol binnen krijgt
  • je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken
  • je bent veel tijd kwijt aan het herstellen van het drinken
  • je hebt geen zin meer in belangrijke sociale, werk gerelateerde of andere activiteiten door het het alcoholgebruik

De behandelingsopties

Er zijn genoeg behandelingsopties beschikbaar. Je kunt je daar aanmelden en hulp krijgen om alcoholisme achter je te laten. De opties die er zijn:

  • Detoxificatie: ontgiften dus, dit is vaak de eerste stap, waarbij er gezorgd wordt dat het lichaam wordt gezuiverd van alcohol.
  • Medicijnen: er zijn verschillende medicijnen die je kunnen helpen bij het verminderen van de behoefte aan alcohol en het onder controle houden van de ontwenningsverschijnselen.
  • Therapie: coginitieve gedragstherapie, groepstherapie of interventies met familie kunnen je helpen.
  • Zelfhulpgroepen: er zijn organisaties die steun bieden waar mensen kunnen delen en leren van elkaars ervaringen.

Onthoud dat er altijd hulp beschikbaar is die jou kan helpen om van de verslaving af te komen, je hoeft het niet alleen te doen.

Image by Penny

Lees ook:

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.