De Marende, het Zuid-Tiroler borrelmoment

Wil je eens iets anders doen dan ‘borrelen’ met je collega’s of vrienden? Ga dan voor de ‘marende’. Eigenlijk komt dit op hetzelfde neer, maar het is een mooier woord en afkomstig uit de regio Zuid-Tirol in Italië. Daar hanteren de boerenfamilies traditioneel 5 maaltijden op een dag, vanwege het fysieke werk hebben ze regelmatig energie nodig. Rond onze middagborreltijd, dus voor de avondmaaltijd is er de Marende.

marende roter hahn
Foto: Roter Hahn

Mijn dochter en ik waren onlangs uitgenodigd voor zo’n Marende. De organisator was onze favoriete ‘vakantie op de boerderij’ aanbieder: Roter Hahn. Deze liet ons afgelopen herfstvakantie al kennismaken met het fenomeen ‘törggeln‘ waar ‘onze’ boerin kastanjes pofte en we genoten van wijn, limonade en de zonsondergang.

Wat snack je tijdens een marende?

Tja, wat snack je tijdens een middagborrel op de boerderij? Halverwege de middag wordt het werk opzij gelegd om tijd te maken voor elkaar en wordt de tafel gevuld met regionale kwaliteitsproducten. Liefst natuurlijk van de eigen boerderij. Denk aan zelfgemaakte kaas, spek, worstjes, gedroogde appel, schuttelbröd en een goed glas wijn of vruchtensap.

marende roter hahn

Op de foto zie je wat Roter Hahn ons voorschotelde, daarnaast waren er heerlijke wijnen uit Zuid-Tirol om te proeven. Verder kun je met een marende serveren:

  • gedroogd fruit, als je het in Tiroler sferen wilt dan is gedroogde appel een must
  • stokbroodjes met smeersels als boter, aïoli en hummus of olijfolie en zout
  • diverse soorten (gedroogde) worst
  • olijven, augurkjes, gezuurde groenten
  • pinda’s
  • komkommers en snoeptomaatjes
  • chips

Veel van de Roter Hahn boerderijen hebben een klein winkeltje met streekproducten. Bij de paardenboerderij Oberfahrerhof waar wij vorig jaar vakantie vierden, kon je bijvoorbeeld eigengemaakte jams kopen.

roter hahn vakantie zuid-tirol
De kinderen kregen elke dag paardrijles op de Roter Hahn boerderij.

Waarom Roter Hahn?

De boerderijen werken onderling ook veel samen. Roter Hahn is ooit in het leven geroepen om kleinschalige boerenbedrijven – die vanwege het berglandschap in Zuid-Tirol niet kunnen uitbreiden – van een extra inkomensstroom te voorzien in de vorm van toerisme. Op de boerderijen is meer dan genoeg plek om enkele appartementen als vakantiewoning in te richten. Wij vonden het geweldig om elke avond mee te helpen met de kalfjes in de koeienstal, de paarden te borstelen, gezellig te kletsen met de boerin en met de boer een koetsrit door de bossen te maken. We hadden het zo druk, dat een wolbad nemen en gebruik maken van de wellness er helaas bij in is geschoten. Maar ook dat kon.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Staat een echte Italiaanse nonna te koken bij Zmailer, een Roter Hahn boerencafé <3 Hier schept ze verse knödel op, dat zijn lekkere broodballetjes met groenten en/of vlees.

Zo veelzijdig als het Zuid-Tiroolse landschap is, zo veelzijdig zijn ook de 1.600 boerderijen van Roter Hahn. Van boerderijen met veeteelt en paarden, tot boerderijen met fruitteelt of wijnbouw en van oude, traditionele boerderijen, tot hypermoderne varianten. Er is voor ieder wat wils te vinden in de Noord-Italiaanse regio. 

roter hahn vakantie zuid-tirol
Uitzicht vanaf het terras van Zmailer in zuid-Tirol… prachtig… ook op de weg er naartoe trouwens. De kinderen vergaten spontaan hun schermpjes.

Je kunt jouw ideale vakantieboerderij op de website van Roter Hahn zoeken. Het aantal bloemen geeft de kwaliteit aan: hoe meer, hoe luxer. Veel boerderijen zijn in de zomer al ruim vooraf volgeboekt, maar in de herfstvakantie (de perfecte periode om te gaan: mooie kleuren in de natuur en nog altijd prachtig weer) kun je vaak nog wel terecht!

Lees ook:

Ga jij je volgende vrimibo omdopen in een marende?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.