Familiespel Setup: snel en leuk

Eind maart kwam het nieuwe familiespel Setup uit en ik vertel je er graag meer over in deze review. Als je Rummikub leuk vindt, is het een leuke aanwinst voor je spelletjeskast: het is snel te leren, tactisch en een potje duurt niet lang. Het spel met gekleurde genummerde tegels kan alle kanten op gaan. Combineer kleuren en cijfers, ga de hoogte in om de beste sets te maken en haal met jouw zet zoveel mogelijk punten. Plaats je tegels zo op het speelbord dat je meerdere sets maakt, want dan scoor je extra punten! Maar let op… speel je tegenspelers niet in de kaart! 

setup bordspel review

Setup is een spel uit de Bezzerwizzer koker, dus gezelligheid gegarandeerd. Nu mijn tieners ouder zijn, spelen we als hun vriendinnen op bezoek komen steeds vaker het Bezzerwizzer partyspel ‘Geef een Hint’. Wij kregen Setup voor deze review toegestuurd van spellenimporteur Asmodee. Je kunt dit met 2 tot 4 spelers spelen, of eventueel in teams als je met meer bent (wij denken dat het met 2 tot 4 spelers het leukst is).

Voor welke leeftijd?

Setup is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 en natuurlijk voor volwassenen, net als Rummikub. Een basic klassieker die in de meeste spellenkasten wel aanwezig is. En ik weet niet hoe dat bij jou thuis gaat, maar wij vonden het vroeger vreselijk als mijn vader aan zet was… die dacht urenlang na over de beste zetten bij Rummikub. Bij Setup zul je daar geen last van hebben. Het speelveld is kleiner en er zijn minder tegels in het spel, dus je hoeft niet zo heel lang na te denken om uit te dokteren wat voor jou de zet met de meeste punten zal zijn. Sneller te spelen dus!

setup bordspel review
Spel mee op vakantie naar Roompot! Altijd leuk en juist dan heb je tijd om gezellig met elkaar te spelen. Op de foto zie je de start Setup van het speelbord.

Hoe lang duurt het?

Een potje Setup duurt volgens de doos zo’n 25 minuten. Het eerste potje, toen we de regels nog aan het uitzoeken waren, kwamen we daar wel aan. Maar toen hadden we het spel door. En wisten we onze zetten zo te doen, dat we snel meerdere combi’s maakten. Dat had als gevolg dat we heel snel punten binnenharkten en dus in een kwartier wel wisten wie de winnaar was. Als je met 2 spelers speelt, kunnen jouw plannen minder in de war worden geschopt door tegenspelers en ben je dus eerder klaar dan wanneer je met 3 of 4 spelers speelt. Met 4 personen kan het ook iets langer duren dan een half uur. Ligt er aan of je goede stenen krijgt tenslotte.

setup bordspel review
Pfoeh… wat zou de meeste punten opleveren?

Wat zijn de spelregels?

Bezzerwizzer heeft een filmpje gemaakt met de spelregels, in het regelboekje in de doos kun je een QR code vinden om ze te bekijken. Handig, voor wie niet van lezen houdt! 

Zelf lezen we liever hoe het werkt en hebben we het eerste potje de spelregels er ook naast gehouden. Het filmpje duurt 7 minuten, dus lezen vinden wij fijner en sneller.

  • Elke spelers krijgt 4 kaarttegels en er is een ‘open hand’ van 4, waar je allemaal van mag kiezen. De rest zit in een grabbelzakje. 
  • Voor je start liggen er 4 random tegels op de speelvakken. Elke speler heeft 2 ‘bonusvakken’, als een andere speler een set maakt via ‘jouw’ bonusvakken krijg jij extra punten. Bij minder dan 4 spelers zijn de bonusvakken van de andere kleuren ‘neutraal’.
  • Net als bij Rummikub maak je sets van ofwel alles dezelfde kleur en opeenvolgende cijfers, ofwel hetzelfde cijfer in verschillende kleuren. Ze moeten aan elkaar liggen, maar je mag ook schuin een rijtje maken. 
  • Je haalt punten voor elke tegel die in een set ligt, elke tegel is 1 punt. 
  • Bouwt iemand anders een set via jouw ‘bonusvak’ dan krijg je daar een punt voor.

Dit maakt het allemaal erg leuk en dynamisch. Gaat iemand precies jouw zet doen? Pakt iemand net die tegel uit de gezamenlijke ‘plank’ die jij had willen gebruiken voor je volgende zet? Welke combi levert de meeste sets en dus punten op?

setup bordspel review

Kortom een heel leuk spel waarbij je steeds blijft puzzelen wat voor jou de beste zet zal zijn. Elke zet van een andere speler verandert het speelveld en levert jou wellicht ook weer punten op. 

De doos is best groot overigens, maar wij hadden een tas met spelletjes mee waar hij prima in paste. Waait niet snel weg, net als Rummikub, dus ook op een winderige campingtafel prima buiten aan tafel of op je picknickkleed te spelen.

Leuk en simpel, is kortom onze review van het spel Setup!

Hebben jullie de gewoonte om elke zomervakantie een nieuw familiespel te kopen voor het gezin? Dan is dit zeker een aanrader waar je de hele vakantie plezier van kunt hebben. Setup verveelt niet. De prijs ligt iets onder de 30 euro.

Marstyle heeft nog veel meer spellenreviews, lees ook:

Heb jij Setup al eens gespeeld? Hoe vond je het?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.