Kunst, de onverwachte hulp bij verslaving

Een verslaving is altijd vreselijk, of het nu gaat om een eet-, drank- of gameverslaving. De één is intenser dan de ander, maar altijd hebben ze grote invloed op het dagelijks leven van de verslaafde. Afkicken is dan ook een eerste stap naar herstel. Bij sommige verslavingen zal dit lichamelijke gevolgen hebben, bij andere vooral mentale. Iedere hulp om dit proces soepeler te laten verlopen is dan ook welkom. Dat kunst hulp kan bieden bij herstel, is bij veel mensen niet bekend. Toch is dit zeker het geval. Hoe je kunstvormen inzet om het herstel van een verslaving te versoepelen? Lees snel verder.

Professionele hulp of zelf uit de situatie halen?

De eerste stap naar herstel van een verslaving is wellicht niet afkicken, maar (h)erkenning. Wanneer iemand inziet dat hij of zij een probleem heeft, kan de weg naar herstel worden ingeslagen. Het verschilt per verslaving hoe dat eruitziet. Maar wanneer het om drugs gaat, is een detox van drugs in eerste instantie het belangrijkste. Het is aan te raden dit onder professionele begeleiding te doen want het afkicken van drugs kan nogal wat bijwerkingen geven. Zowel fysiek als mentaal.

Wij hebben toen de kinderen jong waren een game-verslaafd familielid in huis gehad. Dat was heftig omdat ik als zijnde ‘schoonfamilie’ in mijn eigen huis eigenlijk werd geacht daar niets van te zeggen, maar ik was natuurlijk woest. Extra boos werd ik, omdat ik het probleem niet mocht bespreken terwijl ik zo in openheid geloof. De persoon verpestte zijn eigen leven en daarnaast waren er grote zorgen om hem in de familie. Hij is uiteindelijk letterlijk uit de situatie weggesleurd (zwaar vervuild huis, zelf zwaar vervuild en het ongezonde leefpatroon was duidelijk aan zijn veel te dikke pafferige uiterlijk te zien: hij was qua uiterlijk bijna onherkenbaar veranderd) en wij hebben hem opgevangen.
Ik mocht niet precies weten wat de situatie was (had ook drugsverslaving kunnen zijn, ik wist het niet), maar heb wel mijn huis open gesteld, wassen gedraaid, mijn jonge kinderen hieraan blootgesteld (zou hij een gevaar zijn of niet?) en een deel van mijn privacy opgegeven. De persoon in kwestie weigerde helaas professionele hulp, maar deze interventie heeft uiteindelijk wel geholpen en inmiddels – tig jaar later – gaat het voor zover ik weet goed en heeft hij zelf een gezin.

Vul de leegte met … iets positiefs!

Er zijn vele problemen die ten grondslag kunnen liggen aan verslavend gedrag. Deze gaan we hier niet allemaal bij langs, want ze zijn zeer persoonlijk. Wat wel generiek terugkomt bij herstel is het ontstaan van een leegte. De verslaving nam immers veel tijd in beslag. Deze ruimte vullen met andere bezigheden die een gevoel van voldoening geven is een slimme zet, dit verkleint ook dat de kans op terugvallen.

Het is wel aan te raden een vorm van zingeving te kiezen die ook daadwerkelijk positief is. In ons geval was dit: dagbesteding met zeer jonge kinderen (denk dat ze 1 en 2 jaar waren). Nu heef natuurlijk niet iedereen peuters in huis, maar wat therapeutisch kan werken is creativiteit. Je uiten in een vorm van kunst. Van tekenen, schilderen, muziek tot literatuur. Het is per persoon verschillend maar het zijn allemaal uitingsvormen van kunst die een gevoel van vervulling maar ook verwerking kunnen geven. Het kan emoties reguleren en tot uiting brengen.

Tip: Na onze scheiding was creatieve therapie overigens ook voor één van mijn dochters een heel goed hulpmiddel, waarover ze vertelt in het boek Scheid! een handleiding voor kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan.

Afkicken van welke verslaving dan ook, is een zwaar proces. Zeker wanneer het om intense zaken als drugs of alcohol gaat. Hier een handje bij geholpen worden door bijvoorbeeld een kunstvorm als muziek, schilderen of schrijven kan het proces verzachten en tevens versnellen. Het biedt een opvulling aan de leegte maar is ook een manier om trauma’s en andere onderdrukte gevoelen een plek te bieden en tot uiting te brengen. Steeds vaker wordt dit belang ook in reguliere trajecten erkend en maken therapeuten dankbaar hier gebruik van. Een vaktechnisch therapeut wordt dan toegevoegd aan het behandelplan. Mocht je zelf kampen met verslaving of iemand kennen die er last van heeft, schroom dan ook niet om deze voorkeur bij je behandelaar onder de aandacht te brengen. Creatieve therapie is op meerdere fronten heilzaam én ook nog eens heel leuk om te doen. Dat stukje positiviteit kan iemand de juiste zet geven in een donkere periode!

Lees ook:

Heb jij ervaring met creatieve therapie?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.