Hoe leer ik mijn puberzoon respectvol om te gaan met meisjes?

Als ouder is het belangrijk om je kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde relaties. Als moeder van een puberzoon neem ik ook deze taak heel serieus. De puberteit is een tijd van verandering en ontwikkeling en dat is soms best wel een beetje lastig. Hieronder wil ik graag vertellen hoe ik mijn puberzoon leer om op een respectvolle manier om te gaan met meisjes. Natuurlijk zou je hier ook puberdochter kunnen neerzetten, of het kunnen hebben over jongeren die op hetzelfde geslacht vallen. Hoe het ook zij, ik heb het in ieder geval over mijn eigen ervaring, met een puberzoon.

Gastblog door: Amanda

Respect voor iedereen

Ik vind het belangrijk om mijn zoon te leren respectvol te zijn tegenover iedereen. Dat betekent niet alleen vriendelijk zijn, maar ook luisteren naar andermans mening en zijn/haar gevoelens serieus nemen. Iedereen verdient respect en dat is dan ook de basis van hoe ik hem opvoed.

Grenzen respecteren

Nee is nee en ja kan ook nee worden. Andermans grenzen respecteren is ook een belangrijke les die je je kinderen moet leren. Dit houdt in dat ieders persoonlijke ruimte en privacy moet worden gerespecteerd. Weet je iets niet zeker, dan vraag je toestemming. Je moet niet zomaar iemand aan willen raken en dit al zeker niet doen als iemand aangeeft dit (nog) niet te willen. Het is daarnaast natuurlijk ook belangrijk om je kind te leren om de eigen grenzen aan te kunnen geven en nee te zeggen als iets niet goed of ongemakkelijk voelt.

Praat over seksualiteit en relaties

Het is belangrijk om open te praten over seksualiteit en relaties, zodat er wordt begrepen wat een gezonde en respectvolle relatie inhoudt. Natuurlijk voelt dit doorgaans wat awkward voor een puber, maar juist daarom is het zo ontzettend belangrijk om hier een open gesprek over aan te gaan. Seksuele activiteit is iets wat alleen maar moet gebeuren als beide personen ermee instemmen. Voelt het op een bepaalde manier niet goed, dan is het het belangrijk om hier eerlijk over te zijn. Praat ook zeker over het belang van veilig vrijen en het voorkomen van zwangerschappen en soa’s.

Help bij ontwikkelen zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kan helpen om betere relaties op te bouwen en om beter om te gaan met afwijzing. Praat over sterke punten en moedig aan om nieuwe dingen te doen die ontwikkelingsperspectief bieden. Zijn er dingen die toch wat lastiger zijn, ga dan ook het gesprek hierover niet uit de weg. Alleen door te blijven communiceren met elkaar kan er een oplossing komen.

Beauty Banners

Leer om te communiceren

Communicatie is dus een essentieel onderdeel van elke relatie. Of we het nou hebben over de relatie tussen een moeder en zoon, of een liefdesrelatie, als je neit met elkaar praat, dan kom je uiteindelijk helemaal nergens. Leer je kind om naar anderen te luisteren en ook hoe deze de eigen gevoelens kan uiten op een duidelijke en respectvolle manier. 

Lees ook:

Heb jij het hier weleens over met je puber?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.