75 jaar DierenPark Amersfoort: POEP & ZOO in de meivakantie

DierenPark Amersfoort viert dit jaar haar 75ste verjaardag groots met allerlei extra activiteiten. In de voorjaarsvakantie waren we uitgenodigd en was er al van alles extra te doen, maar het feestjaar is eigenlijk pas net begonnen. Ik neem jullie graag mee op ons avontuur langs alle prachtige dieren, kindercolleges en muizenschedels bij het uilenballen pluizen. Ook verklap ik het thema voor de meivakantie!

Deze dierentuin voelt als thuiskomen

Ken je dat, van die plaatsen die aanvoelen als thuiskomen? Mijn kinderen Lucas (4), Feline (11) en Quinten (12) hebben dat in DierenPark Amersfoort. Ze sprinten hun weg door de parkieten volière, klimmen over het berenverblijf richting de berenglijbaan en hebben de sneeuwuil omgedoopt tot Hedwig (uit Harry Potter inderdaad). Dat we in de voorjaarsvakantie weer een bezoek mochten brengen aan dit mooie park werd dan ook enthousiast ontvangen. Op een zonnige dag namen we oma mee op stap richting het bosrijke Amersfoort.

Dolen door het dwaalhof

En hoe leuk is het als je dan toch nog verrast wordt op een plek waar je al vaker bent geweest. Zo werden we voorbij de chimpansees en tegenover de stokstaartjes verrast door een dwaalhof. Een doolhof dat je door 75 jaar geschiedenis van het park leidt. Er gluren overal dieren door de bladeren en op de doodlopende punten is er van alles te ontdekken over vroeger en nu. Het dwaalhof komt uit op een fotopunt met een voor ons bekend bronzen beeld van een neushoorn. Nu poseerden Lucas en Feline als de beste maar zocht ook nog even in de archieven terug naar een foto van jaren geleden toen we het park bezochten met vrienden. De neushoorn stond toen nog op het pleintje bij de echte neushoorns en een foto maken was vaste prik. Leuk hé die nostalgie. 

Voedertijd voor mens en dier

De stokstaartjes waren die dag super enthousiast en druk. Leuk om ze van zo dichtbij zo actief te zien. Ze reageerden nogal op het geluid van het blikje van mijn dochter, dus ik denk dat ze honger hadden. Zo zie je maar, of je nou stokstaartje of kind bent, in de dierentuin is het al snel voedertijd. Bodemloos 1 t/m 3 gooiden hun lunchvoorraad namelijk al naar binnen voordat we bij de olifanten waren (voor de kenners dat is écht nog niet halverwege het park). Zo konden ze wel met een volle buik richting het kindercollege.

Circle of life

Kindercollege? Ik hoor je denken. Nou, eigenlijk organiseert het Dierenpark elke schoolvakantie wel wat extra’s voor haar bezoekers. In de voorjaarsvakantie waren dat de Wilde WildLife weken en één onderdeel daarvan waren kindercolleges. In Restaurant de Buitenplaats gaven natuurspecialisten een speciale les voor de jongste bezoekers.

In ons geval was dat Leo Linnartz van Ark Natuurlijkontwikkeling. Neergeploft op een zitzak zaten mijn kids ademloos te kijken naar welke diersoorten (waaronder de wolf) allemaal in Nederland hebben geleefd en welke er (gelukkig!) langzaam terugkeren. Na afloop nam Leo ook nog even de tijd om persoonlijk met ons te praten, want in de auto naar het dierenpark vroegen wij ons af of er minder reeën op de Veluwe zouden worden afgeschoten als natuurlijke jagers zoals wolven in grotere getalen zouden terugkeren. Leo bevestigde dit en vergeleek het met de Savanne. Als leeuwen daar worden gestroopt groeien de Antilopes enorm in aantallen. Een mooi lesje Circle of Life dus.

Wilde Wildlife weken

Overigens waren er door het hele park ook kraampjes verspreid met informatie waarbij natuurorganisaties vertelden over hun wereldwijde projecten. Zij deelden het belang van soortbehoud van diersoorten en natuurbescherming. En na afloop kon elke bezoeker stemmen op het project dat volgens hen een extra donatie van €10.000 verdiende van de Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. Mooi welke gesprekken dat oplevert en kinderen aan het denken zet. Mijn middelste heeft overigens een zwak voor alle dieren, die wilde overal aan doneren. De oudste stelde doordachte leuke vragen. De jongste was er allemaal nog niet zo mee bezig, maar wilde wel een foto maken met zijn allen in de ChimpanStudio. Daar steun je dan ook weer een goed doel mee én je kunt hem ook digitaal naar jezelf sturen, handig voor op de socials.

Knappe koppen

Tussen alle leuke activiteiten door hebben we natuurlijk ook super veel mooie dieren gezien. Zelfs de leeuwen waren lekker aan het poseren en geloof me, die zitten helaas best vaak verstopt. Genieten jullie mee:

Schedels en botten

Nu zitten jullie natuurlijk vanaf de introductie al klaar voor het uitgebreide verslag van het uilenbalpluizen. Op de Terp, een stukje heuvel in de richting van het dinobos, staan niet alleen leuke snuisterijen over vogels, er was tijdens ons bezoek ook de mogelijkheid daar uilenballen uit te pluizen. Mijn dochter was vooraf al helemaal enthousiast want ze wilde dolgraag een muizenschedel vinden. Nu is dat kind gezegend met de mazzel aan de kont en vond ze die natuurlijk ook.

Alle kinderen die het leuk vonden kregen een stukje om te pluizen en de begeleiders van het DierenPark, in ons geval Eppo, vertelde ondertussen over de totstandkoming van die ballen vanuit het verteringsstelsel van de uil. Machtig interessant en die van mij hadden wel een bal per kind uit willen pluizen (dit kon vanzelfsprekend niet). Na het pluizen keken ze nog even goed welke botjes ze allemaal ‘gescoord’ hadden en deze mochten ze ook mee naar huis. Afgelopen weekend werden ze nog even bij opa onder zijn neus geschoven. Een topervaring voor mijn avonturiers.

POEP & ZOO in de meivakantie

Nu denk je misschien wat heb ik er nog aan dat je me dit nu nog verteld, dit is nu toch allemaal al geweest? Nou, er is elke vakantie wat bijzonders te doen. Nu wil ik je niet de stuipen op het lijf jagen maar over een kleine weken is het meivakantie. Wil je je kids nou een leuke en leerzame ervaring geven check dan de website van DierenPark Amersfoort voor het programma POEP & ZOO voor de meivakantie. Een stinkende ervaring waar je in het Poep-lab alles kunt voelen, ruiken en ontdekken.

Lees ook: Graaien in de olifantenpoep tijdens de Viespeukenweek in Dierenrijk

Online bestellen met korting

Online koop je trouwens ook je kaartjes met korting! Overigens is het weekend van hemelvaart ook alvast omgedoopt tot feestweekend! Als je even inschrijft op de nieuwsbrief krijg je al deze nieuwtjes ook gewoon in de mailbox en mis je geen enkele activiteit. Als klap op de vuurpijl krijg je dan ook een berichtje als er nieuwe dieren geboren zijn. Van de week waren dat babypinguïns, instant happiness in je mailbox!

Lees ook:

Wanneer ga jij weer eens naar de dierentuin?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.