Spellenreview: na Dixit komt er een Dixit Disney

Ken je het spel Dixit al? Een mooi coöperatief spel waarmee je eigenlijk verhalen deelt. Een potje Dixit duurt ongeveer een half uurtje en het is heel makkelijk te leren. Wordt ook ingezet tijdens drama lessen (ik spotte het tijdens de musicalles van mijn dochter), maar wij kregen het tijdens de lockdown toegestuurd van fabrikant Asmodee. Binnenkort komt er ook een Dixit Disney uit!

dixit review
De afbeeldingen op de kaarten zijn kleine kunstwerkjes.

Tijd dus om je wat meer over dit spel mete prachtige verhaalkaarten te vertellen. Er zijn allerlei navullingen van te koop, mocht je er meer mee willen doen omdat het spel thuis aanslaat. Ik begreep dat vooral ouders van autistische kinderen vaak zoeken naar mooie coöperatieve spellen om te spelen, dit is er eentje. Al kun je er wel mee winnen. Toch gaat het vooral om het spelverloop.

dixit spel asmodee
De puntentelling verloopt via deze schattige haasjes op het spelbord. Ik ben uiteraard de roze.

Over het spel Dixit

Dixit is een betoverend kaartspel ontworpen door spelontwerper Jean-Louis Roubira. Met prachtige illustraties van kunstenares Marie Cardouat, dompelt Dixit de spelers onder in een wereld van verbeelding en verhalen. Met meer dan een dozijn prijzen, waaronder de 2010 Spiel des Jahres en de 2009 As d’Or, nodigt Dixit de spelers uit om 84 droomachtige illustraties te ontdekken en jouw interpretaties te delen met de andere spelers. Toegankelijk en elegant, Dixit is een mooi spel om met familie en vrienden te spelen terwijl je je creativiteit verkent en je anderen vanuit een heel nieuw perspectief leert kennen. 

Onze ervaring met Dixit

Steeds als ik in mijn instagram stories deel dat we Dixit aan het spelen zijn, krijg ik allerlei leuke reacties van mensen die dit spel ook graag spelen. De hoogste tijd om je er meer over te vertellen dus. Je kunt meerdere speelvarianten doen, mijn dochters en ik kiezen het liefst de meest simpele versie. Beetje onze eigen regels dus.

dixit spel asmodee

Wij spelen het spel met 3 spelers. Iedereen krijgt dan 6 kaarten. Je hebt ook een fiche in jouw kleur en een konijntje dat de score bijhoudt op het spelbord.

  • De speler die aan de beurt is kiest een kaart uit en verzint daarbij een woord, deuntje of geluid. 
  • Deze kaart leg je omgekeerd op tafel. Er komt een kaart bij van de stapel. Alle andere spelers kiezen de kaart uit die het best past bij de gegeven omschrijving.
  • De kaarten worden geschud en dan omgedraaid.
  • Er wordt 3-2-1 geroepen waarna de spelers een fiche moeten neerleggen bij de kaart die zij denken dat bedoeld werd.
  • Hebben alle spelers de juiste kaart gekozen? Dan mogen zij 3 stappen vooruit.
  • Heeft iemand op de kaart gegokt die jij – als niet speler – had bijgelegd? Dan ga jij 2 stappen vooruit.
  • Hebben niet alle spelers de kaart van de speler goed geraden, maar wel minimaal 1 persoon? Dan mag ook degene die aan de beurt was zijn pion een paar punten vooruit zetten.

Je kunt nog ingewikkeldere regels toepassen als je zou willen, maar wij vinden het spel op deze manier erg leuk. Zeker als de ‘omschrijving’ bestaat uit gekke geluidjes is er veel hilariteit tijdens het spelen.

Wil je meer variatie? Dan zijn er allerlei uitbreidingen verkrijgbaar met extra kaarten in prachtige thema’s.

dixit review

Dixit Disney: herfst 2023

dixit disney
Foto: Asmodee

Deze herfst komt er een mooi nieuw stand alone spel bij in deze serie: Dixit Disney! Gebaseerd op de geliefde thema’s en personages uit de Disney- en Pixar-films. Ook hier weer een eenvoudig en luchtig bordspel van verhalen vertellen, interpretatie en giswerk.

Spelers worden uitgedaagd en blij als ze een reeks kaarten met prachtige Disney-thema’s onthullen. Zoek de link bij een raadselachtige omschrijving voor een van de onthulde kaarten, vind de juiste afbeelding en scoor punten. Met 84 nieuwe kaarten gebaseerd op iconische Disney & Pixar films, van Steamboat Willie tot Turning Red, zal Dixit Disney ook weer prachtig zijn om te zien en mee te spelen.

Het magische artwork, van illustratrice Natalie Dombois, nam twee jaar in beslag. Van ontwerp tot oplevering. Het maken van de 84 kaarten (elk gebaseerd op een van de 84 Disney en Pixar films) berustte op een zorgvuldig proces, bestaande uit meerdere fases en met bijdragen van het hele Libellud team – met meer dan 500 geschreven voorstellen! De uiteindelijke afbeeldingen zijn een eerbetoon aan de iconische thema’s van Disney, terwijl ze trouw blijven aan de gelaagde concepten van het Dixit universum.

Je speelt het met dezelfde regels als het basisspel en het bevat nieuw materiaal van de Dixit Refresh versie. Dixit Disney is dus wederom geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar en je kunt het met 3 – 6 spelers spelen. Een potje duurt ongeveer 30 minuten.

Lees ook de reviews in de categorie spelletjes en:

Heb jij Dixit al eens gespeeld? Lijkt de Disney versie je mooi?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.