Ongesteld, hoera? Cadeautje bij de 1e menstruatie

‘Ongesteld. Hoera?’ is een nieuw handig boekje dat je als een brief per post kunt versturen. Of op een kussen leggen. Past in een gewone ansichtkaartproof enveloppe. Bij mij plofte dit compacte boekje van De Menstruatiemeisjes vandaag op de deurmat. Een fijn klein presentje – of zoals ze zelf zeggen een bloedserieus postcadeautje – voor je tienerdochter wanneer het zover is.

ongesteld hoera boekje menstruatie
Wat vond je ervan? “Geen commentaar.”

Nog voor ik mijn reviewexemplaar zelf kon lezen… Nou ja, zie bovenstaande foto. Leek me eigenlijk handig om in huis te hebben voor haar zus, maar ook deze dame komt een keer aan de beurt. Ook al wil ze dat liever niet weten.

ongesteld-hoera

Ik besloot haar eerst even rustig te laten lezen, want er staan een hoop nuttige weetjes in dit boekje. Dat had ik al wel gezien. Daarna vroeg ik haar mening. “Geen commentaar. Ik heb geen commentaar.” En dat kan. Menstrueren, oftewel ongesteld worden, is ook een lastig onderwerp om te bespreken als je tiener bent. Daarom is dit boekje er ook. Als je dan zelf geen vragen durft te stellen, kun je toch antwoorden krijgen.

Waarom dit boekje over menstrueren?

In december 2022 won schaatsster Jutta Leerdam een gouden medaille op de 1000 meter. Wonderlijk genoeg was dat niet de belangrijkste reden dat haar naam bleef opduiken in de media. Waarmee ze pas écht opzien baarde, was het feit dat ze openhartig vertelde over haar menstruatie. Blijkbaar is dat – zelfs in 2023 – nog vele malen nieuwswaardiger.

Idioot, wat betreft de menstruatiemeisjes. Want je menstruatie kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven en je prestaties. Reden voor de dames om hier het Kakkerlak boekje Ongesteld. Hoera? over te schrijven.

“We leveren graag een bijdrage aan het doorbreken en bespreekbaar maken van het taboe dat hier nog altijd omheen hangt. Sterker nog: we zouden graag zien dat die allereerste keer iets wordt om te vieren. Daarom maakten we een Kakkerlakje, speciaal voor iedereen die menstrueert of zich daar wel eens iets meer in zou mogen verdiepen…” – aldus de menstruatiemeisjes.

ongesteld-hoera
Over je baarmoeder.

Voorbereiding op de eerste keer ongesteld zijn

Tuurlijk is de eerste keer altijd even schrikken. Dat is ook helemaal niet gek. Bloed in je onderbroek? Wat is dat nou voor iets? Is dat iets om blij van te worden of is het toch vooral gedoe? In het Kakkerlakje Ongesteld. Hoera? delen de menstruatiemeisjes weetjes, tips en ervaringen over ongesteld zijn en ontkrachten ze de bekendste menstruatiemythes. Samen met de illustraties van Jill Heesbeen is het een leuk en informatief boek om cadeau te geven óf te krijgen. Door het lezen van dit boekje weet je wat je kunt verwachten en wordt het net allemaal even iets minder spannend!

Dat de omslag en vormgeving aanspreekt, getuigt de foto van mijn eigen dochter. Die een bloedhekel aan lezen heeft. Dit pakte ze uitzichzelf en las ze met aandacht. Daarna benadrukte ik nog maar even dat ze al haar vragen aan mij mag stellen. Ze weten ook waar het maandverband ligt, zelfs papa is voorbereid en heeft in zijn huis het nodige spul liggen. De eerste keer ongesteld zijn, kan tenslotte overal gebeuren. En ook gescheiden vaders met co-ouderschap zorgen voor een goede voorbereiding.

Zelf durfde ik het mijn moeder destijds niet te vertellen, ik schaamde me kapot. Al voor het zover was werd ik op de basisschool uitgescholden voor ‘ongestelde trut’. Dat maakte het er niet makkelijker op dat het echt zover was, zeg maar. Denk dat ik in groep 7 of groep 8 zat, ik was 11 jaar in ieder geval. Als mijn dochters mazzel hebben, gebeurt het bij hen iets later. Want zodra je voor het eerst menstrueert, stop je ook zo’n beetje met groeien. En ik was altijd de langste van de klas op de basisschool, maar daarna niet meer. Haha.

Mijn moeder vond het jammer. Ze had er graag een feestje van willen maken. Me meenemen voor een taartje bij de V&D of iets. Maar mijn schaamte was te groot. Dus deed ze het niet, maar ze was er wel voor me. Kocht de nodige tienerproof maandverbandjes (die met een leuk printje op stuksverpakkingen waren toen net op de markt) en we hadden wat gesprekken natuurlijk. Ook over bloederige onderbroeken die je beter even in de Biotex kon zetten dan onderin een wasmand verstoppen. 

Hoe ik dat bij mijn dochters ga doen, weet ik nog niet. Hangt er vanaf denk ik. Dit boekje hebben we in ieder geval vast in huis. Zeker na het succes van de Lijfgids leek me dat een goed plan (die vertelt over stink oksels, beha’s en andere tienertoestanden).

ongesteld-hoera

Wie zijn De menstruatiemeisjes?

Honorata van den Akker en Lieke Smets vormen samen de menstruatiemeisjes. Dit duo wil het taboe doorbreken dat rust op menstrueren. De dames maken menstruatie-onderwerpen bespreekbaar en laten geen vraag ongesteld. Naast het nieuwe Kakkerlak boekje Ongesteld. Hoera? hebben ze een podcast, digitaal magazine en schreven ze het boek Ben je ongesteld of zo?.

Waar te koop?

Een Kakkerlakje is een geïllustreerd boekje dat met gemak door de brievenbus past. De boekjes zijn er voor jong en oud en bevatten korte verhalen, gedichten of recepten en verschijnen in verschillende thema’s. Het boekje Ongesteld. Hoera? (thema: het is zover / categorie: groei / nummer in serie: 07) kost € 7,99 per stuk (incl. envelop). Kakkerlakjes boekjes zijn verkrijgbaar via www.loopvis.nl, bij diverse boekhandels, cadeauwinkels en natuurvoedingszaken door het hele land. Er is ook een Loopviswinkel, tegenover het station in Arnhem (Coehoornstraat 10).

Lees ook:

Heb jij iets bijzonders gedaan toen je dochter voor het eerst menstrueerde? En hoe pakte jouw moeder dit aan?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.