Hoe wil ik later leven? Gesprekskaartjes over de toekomst

“Ik blijf echt niet heel mijn leven voor een baas werken.” Dat had ik zelf kunnen zeggen, het zzp-en bevalt mij vele malen beter dan het loonslaafleven, waarbij ik continu op mijn hoede moest zijn bij elk aflopend contract. Het staat op één van de kaartjes uit de ‘Blikopeners’ serie die ik van hypotheekverstrekker Florius kreeg toegestuurd. Een doosje vol gespreksstarters om je financiële toekomst helder te krijgen. Gericht op huizenkopers met partner, maar als sociale single huurder vond ik het toch ook interessant. Dus ik neem je mee in mijn ‘hoe wil ik later leven?’ gesprek met mezelf.

florius gesprek over later
Foto: Florius

Het blikje met  32 ‘Blikopener’ kaarten is bedoeld om samen – of in mijn geval alleen – plannen te maken voor de lange termijn. Een frisse blik op je wensen en verwachtingen. En voor mensen met partner een goede manier om te kijken of je met elkaar op één lijn ligt.

Onderzoekje onder huizenkopers

Een wereldreis, ondernemer worden of nooit meer verhuizen – iedereen heeft dromen. Maar lang niet iedereen denkt bij het kopen van een huis na over de toekomst. Met name onderwerpen als de mogelijkheid van het eindigen van de relatie (64%), carrière (41%) en gezinsplannen (38%) worden niet of niet uitgebreid besproken voorafgaand aan het hypotheekgesprek. Het blijkt uit onderzoek van Florius onder zo’n 1.100 koppels die de afgelopen drie jaar samen een huis kochten. Bijna 40% geeft aan niet verder dan een jaar vooruit te kijken.

Voor een groot deel bepaalt de huidige situatie en niet het toekomstplaatje de keuzes van huizenkopers. Van de Nederlandse koppels bespreekt 40% niet hoelang ze in de nieuwe woning willen blijven wonen, 44% niet of ze willen verbouwen. Op het gebied van de carrière wordt er nog minder gedeeld: 60% heeft het niet gehad over het later minder willen werken, 75% niet over het eventueel eerder stoppen met werken en een carrièreswitch werd door 80% niet besproken. Gezinsplannen zoals hoe het gezin eruit komt te zien en of kinderen gaan studeren waren thuis voor respectievelijk 58% en 38% geen onderwerp van gesprek voor het afsluiten van de hypotheek. Ook onverwachte wendingen als het einde van de relatie, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden kwamen voor velen thuis niet ter tafel.

Hoe zat dat bij mij als gescheiden ex?

Ook ik kocht samen met mijn ex-man een huis. We deden dit kort nadat we mijn (destijds) schoonmoeder hadden begraven, ze was 48. Het stukje overlijdensrisico en arbeidsongeschiktheid, dat speelde dus zeker mee bij het afsluiten van onze hypotheek. Ook was het hebben van een eigen woning destijds voor ons een voorwaarde om de kinderwens uit te laten komen. De plannen destijds waren: hij wordt huisman en ik zou de carrièretijger zijn. 

In bovenstaand youtubefilmpje, vertel ik je even tsjak, tsjak, tsjak mijn antwoorden op de financiële vragen uit de Blikopener reeks vanuit mijn persoonlijke ervaring. Hij kreeg namelijk de fulltime baan in de IT en ik… hopte verplicht van contract naar contract (marketingcommunicatiefuncties zijn het meest conjunctuurgevoelig) en ben maar minder gaan werken toen er kinderen kwamen omdat het anders niet te doen was. Zo gaat dat.

Kutklushuis

klushuis florius
Mijn god, wat heb ik daar een spijt van gehad…

Nou, het leven loopt altijd anders hè, when you’re busy making other plans. We kochten dus – omdat hij dat zo graag wou – een klushuis. Daar is een jaar lang in geklust. Met name door mijn vader en zijn broer, en ik stond er elk weekend het bouwpuin op te ruimen of de trap te schuren en schilderen. Ik heb er heel wat tranen om gelaten en toen waren er nog niet eens kinderen. Ken je dat liedje van Antoon, Klop, Klop? Luister de eerste zin. Been there, done that. Toch kinderen gekregen. Liefste van de hele wereld, en als ouders zijn we zeker een team. Maar als partners werkte het voor geen meter. Dus deze scheiding – nee niet mijn idee – was veruit het beste dat er kon gebeuren. Een klushuis liever niet meer. Of alleen als ik zelf in mijn uppie de touwtjes in handen heb en genoeg budget om goede vakmensen in te huren.

Welke wilde plannen heb ik? Of heb ik geen wilde plannen?

Hele wilde plannen uiteraard! Haha. Nee. Ik denk dat je nu moet genieten – omdat het voor je het weet niet meer kan – maar tegelijk ook je financiële toekomst goed moet plannen. Ik wil dus zeker reizen en veel meer van de wereld zien, maar niet op mijn echte oude dag omdat ik niet weet of ik daar dan nog fysiek gezond genoeg voor ga zijn. Heb al gezien dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Een huis kopen staat zeker ook nog op mijn verlanglijstje, maar wie mijn video heeft bekeken weet ook dat het niet haalbaar is als ik dat wil bereiken met ‘alleen maar sparen’. Dus probeer ik slimme investeringen te doen in het kader van ‘geld, maakt geld’. Wie weet kan ik dan toch nog voor mijn 64e op dat punt komen.

Wat ik in ieder geval niet van plan ben – althans niet op dit punt in mijn leven – is samenwonen en al helemaal geen samengesteld gezinnetje vormen. De band met mijn dochters en de ruimte voor mezelf zijn op dit moment even heilig. Permanent gezelschap zou misschien wel leuk zijn als ze het huis uit zijn. Voor nu wil ik niet dat ze het gevoel krijgen dat zij niet het allerbelangrijkste voor mij zijn. Dus het roze barbiepaleis of nou ja, het flamingoparadijs blijft even women’s only. Hahaha. 

En ik verwacht dus dat ik altijd zal blijven werken. Alleen op latere leeftijd wel iets minder intensief dan nu. Ligt er aan of het mij goed is gelukt een pensioen te regelen én natuurlijk of ik nog fit en fief genoeg zal zijn om te reizen. Als klein meisje bestond het beroep dat ik nu doe nog niet eens, dus hoe de wereld er over 30 jaar uit zal zien… ik heb werkelijk geen idee! 

Lees ook:

Hoe helder heb jij jouw financiële toekomstplaatje? Weet je al wat je daarvoor moet doen om er te komen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.