Spellenspektakel shoplog: spelletjes inspiratie

Afgelopen weekend vond het Spellenspektakel in de Jaarbeurs Utrecht plaats en wij waren er voor het eerst. Het was er lekker druk, want dit event was uitverkocht. Maar liefst 20.000 bordspelliefhebbers vanuit het hele land bezochten net als ik de grootste spellenbeurs van Nederland. We namen plaats aan de vele speltafels om de nieuwste spellen te proberen (met vaak handige uitleg van de professionals). Ook is onze spellenkast flink aangevuld! Zei iemand shoplog?

spellenspektakel utrecht

We waren met z’n drietjes, mijn oudste dochter, mijn schoonzus die ook zo van spelletjes houdt en ik. Supergezellig, maar einde dag waren we gesloopt van vermoeidheid. We hebben zoveel leuke spelletjes gezien, interessante spellen gespeeld (heel fijn ook om even uit te puffen aan zo’n tafeltje) en natuurlijk de nodige inkopen gedaan voor 5 december.

Wat heb ik gespeeld?

Beeblio

Het spel Beeblio is een taalspelletje van Identity Games. In dit spel moeten de spelers in het hoofd kruipen van aliens die net planeet aarde hebben ontdekt. Alle spelers krijgen een kaartje met een voorwerp erop: een fiets, een kopje koffie, een hotel, noem maar op. In hun hand hebben de spelers kaarten met allemaal niet bestaande woorden (voor ons mensen dan) zoals shiketuta, qwiffle, obakla en klontotta.

Stel dat op jouw kaartje een plaatje van boter staat, welke van deze woorden past daar dan het beste bij? Hopelijk zijn de andere spelers het met je eens! Je scoort punten als spelers jouw woord koppelen aan je plaatje en als je zelf de woorden van anderen goed raadt. O ja, en je moet ook nog de woorden proberen te onthouden! Echt supergrappig, we hebben ontzettend gelachen.

Claim

Het spel Claim is een kaartspel van White Goblin Games. De koning is dood! Wat is er gebeurd? Niemand weet het, maar hij werd vanochtend met zijn hoofd in een wijnvat gevonden. Is het moord of was hij misschien erg dorstig? Hoe dan ook, de koning heeft geen erfgenamen, dus de vijf facties in het rijk moeten besluiten wie de nieuwe koning zal worden: word jij het of jouw tegenstander? Heb jij het wat nodig is om de facties van het rijk voor je te winnen? Een variant op wie trekt de hoogste kaart, mooie tekeningen maar qua gameplay niet onze smaak.

Codenames

Het spel Codenames is een party spel van White Goblin Games en wij hebben de XL versie gespeeld. In Codenames liggen vijfentwintig spionnen op tafel. Eén speler van elk team weet welke bij zijn team horen. Lukt het hem aanwijzingen te geven van één woord, opdat zijn team de juiste aanwijzen en zij als eerste contact maken met al hun spionnen?

Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere worden op tafel. Teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. Ook moet je oppassen voor het verboden woord. Echt een ontzettend leuk party spel dat mijn schoonzus en ik graag aan mijn dochter wilden demonstreren. Vanwege een dyslectisch kind heb ik voor de zekerheid Codenames Pictures gekocht, want dit spel stond al enkele jaren op mijn verlanglijstje en deze variant is perfect.

Mysterium Kids

Bij Asmodee speelden we de Kids versie van Mysterium een spel waarbij je geluiden moet raden. Mijn schoonzus wilde graag de volwassen versie van dit spel aanschaffen, dus hebben we op de beurs dit leuke spel gespeeld. In Mysterium Kids waant er in en spookhuis een rusteloze geest rond die allerlei schatten heeft verstopt. Om het mysterie op te lossen, helpen de mediums de geest alle schatten terug te vinden voordat de nacht voorbij is. Je krijgt hierbij plaatjes te zien van ‘kamers’ en met hulp van een instrument boots je zo goed mogelijk dit geluid na. De andere spelers moeten raden om welke kamer het gaat. Origineel en erg tof en volgens mijn schoonzus is de versie voor volwassener nóg veel leuker!

Harry Potter Paralitis

Een spel dat even wat meer uitleg vroeg maar er heel tof uitziet is Harry Potter Paralitis dat we speelden bij Asmodee. In Paralitis speel je als Zweinstein studenten die zachtjes spreuken naar elkaars voeten werpen om punten voor hun afdeling te verdienen. Geinig om met een toverstok te zwaaien of ‘Bravo! 50 punten voor Zwadderich! Te horen.’

Bereid in elk van de 8 ronden een spreuk voor en richt je toverstok op één van je tegenstanders.
Alle spelers spreken dan tegelijkertijd hun spreuk uit… of beschermen zichzelf! Als je verlamd bent, kan je afdeling punten verliezen. Je moet minimaal met 4 spelers zijn en kunt het ook met z’n 8-en spelen. Als je van bluffen houdt, kan dit heel leuk zijn. Ik denk snel dat er bij mij thuis snel ruzie zou ontstaan, omdat je elkaar steeds moet aanvallen.

What do you Meme?

Hey een leuk instagrammable kaartspelletje What do you meme? dacht ik. Gebruik je creativiteit en je beste gevoel voor humor en koppel jouw grappigste tekstkaart aan de fotokaart. Iedereen mag om de beurt jury zijn en beoordelen welke speler het leukste setje heeft gemaakt. De speler met de grappigste combinatie wint de kaart en scoort zo een punt.

We hadden niet direct door dat het hier om een 18+ spel ging. Verblindt door de aantrekkelijke lege stoelen (uitrusten!) ploften we neer. Al snel bleek dit helemaal niet geschikt voor mijn dochter van 11… die uiteraard meteen geïnteresseerd allerlei vragen begon te stellen. Ieks! Denk dat als je dit met volwassenen speelt in heen groep het echt hilarisch is. Kwam niet meer bij door de teksten op de kaartjes alleen de aanwezigheid van mijn dochter die natuurlijk wilde weten wat dat allemaal betekent, maakte het ongemakkelijk.

Clever

Dobbelspel Clever van 999 Games vroeg wat uitleg, maar toen we eenmaal door hadden hoe je het speelt was het echt heel tof. Deze is meteen op mijn verlanglijst gegaan! Elke dobbelsteen heeft een eigen kleur, die overeenkomt met een categorie op jouw persoonlijke scoreblad. De dobbelsteen die je na het rollen kiest, vul je op het scoreblad in. Elke kleurencategorie geeft punten op een eigen manier. Zo kruis je met de gele dobbelsteen vakjes aan in de gele categorie en vul je de waarde van de oranje dobbelsteen in bij de lege vakjes van de oranje categorie.

Per beurt moet je drie keer rollen, waarna je telkens één dobbelsteen kiest. Elke lagere dobbelsteen dan degene die je kiest gaat naar het dienblad, waardoor de tegenspelers tijdens jouw beurt gebruik van deze dobbelsteen mogen maken. Hoe slimmer je kiest, hoe meer kans je hebt op het creëren van kettingreacties.

Oh en op het Onderwijsplein hebben we nog even een houten puzzel gemaakt en familiekwartet gespeeld, omdat we zo moe waren en echt even wilden zitten. 

Wat heb ik gekocht?

spellenspektakel utrecht
Mijn Spellenspektakel buit!

Codenames Pictures

Rekening houdend met een dyslectisch kind, het toffe party spel Codenames Pictures wilde ik al heel lang hebben.

Wat zijn die vreemde plaatjes die op tafel liggen? Dat zijn codes van de locaties waar spionnen zich bevinden! Twee rivaliserende hoofden van de geheime dienst weten welke spion op een locatie aanwezig is. Ze geven gecodeerde boodschappen die de geheim agenten vertellen door. Geheim agenten moeten slim en scherp zijn. Een foute analyse van de code kan betekenen dat ze per ongeluk in contact komen met een vijandelijke spion of zelfs een huurmoordenaar! Beide teams moeten zo snel mogelijk contact maken met al hun spionnen. 

Undo

Undo speel je met 2 of met een groep, draai kaarten om en beleef een soort escape avontuur. Jouw acties bepalen iemands lot. Er was een mooie beursaanbieding vandaar dat ik meteen 5 spellen kocht.

 

In Undo ben je een Architect van het Lot. Je kunt de tijd stilzetten en naar specifieke momenten in het leven van een overleden persoon springen om zijn lot te veranderen. Kun jij gebeurtenissen in het verleden aanpassen, zodat de dood wordt voorkomen? Je kunt alleen korte momenten veranderen, maar hopelijk is dat kleine beetje voldoende. In dat geval zullen de nieuwe stappen in het leven van de overledene leiden tot een betere levensweg. Volg de instructies op de uitlegkaarten stap voor stap. Zo leer je wanneer en hoe je welke kaart kunt gebruiken in het spel.

Tranquility

Tranquility leek me een mooi coöperatief spel dat er niet al te ingewikkeld uitziet. Mooi avontuur om met ons gezin te beleven.

Spring aan boord van het schip Tranquility en zet koers naar het paradijs! Maar pas op: in een wereld waar de dag makkelijk over gaat in de nacht verlies je het besef van tijd. Tijd die je hard nodig hebt om dat ene prachtige kleine eilandje te vinden om te kunnen wonen. Tranquility is een coöperatief kaartspel waarin de spelers de zee moeten vullen met eilanden (op een bepaalde volgorde). Het doel is om het schip te besturen en om te proberen de ‘finish’ te bereiken voordat een trekstapel van een speler op is. Werk samen, plan vooruit maar doe dit wel zonder overleg.

De Crew

Dit spel hebben we met de familie eens gespeeld en vond ik leuk om zelf te hebben, zodat ik alle missies van de Crew kan spelen. Mits ik uiteraard medespelers vind.

Wetenschappers vermoeden een mysterieuze planeet aan de rand van ons zonnestelsel. Tot nu toe werden echter nog geen concrete bewijzen geleverd. Waag jullie daarom samen aan een uniek avontuur in het heelal! In De Crew moeten jullie samen 50 verschillende missies voltooien. Dit gebeurt volgens het principe van een slagenspel. De eerste speler speelt een kaart, waarna de volgende speler een kaart in dezelfde kleur op moet gooien. De speler die de hoogste kaart in deze kleur opgooit, wint de stapel.

Maar De Crew is coöperatief! Alle spelers moeten daarom volgens de regels van de missie een specifiek aangegeven aantal kaarten krijgen. Een foute slag leidt tot een gefaalde missie. Tijdens de missie mag je naar elkaar seinen, maar is de communicatie verder beperkt. Praten zal soms onmogelijk zijn. Daarin ligt dan ook de uitdaging van De Crew. Slim op elkaar inspelen leidt tot succes. Hoe goed kunnen jullie met elkaar samenwerken?

Sketch

Dochterlief is gek op tekenen en Sketch draait om geinige tekeningetjes, dus ze wilde het graag hebben.

 

Bij dit dobbelspel van de makers van Party en Co moet je je vindingrijkheid en fantasie gebruiken om de slimste en origineelste tekening te maken. De uitdaging? Het tekenbord bevat al een aantal krabbels waar je gebruik van moet maken! Voor dit spel hoef je geen Picasso te zijn om te kunnen winnen, door het tekenen van de meest originele voorwerpen of begrippen scoor je de meeste punten! 
De spelregels van dit spel zijn simpel, waardoor het makkelijk aan te leren is. Het kleine formaat van dit gezelschapsspel maakt dat het dat makkelijk mee te nemen. 

Animal Adventures RPG Starter Set

Vroeger speelde ik graag D&D en mijn oudste dochter heeft daar ook interesse in. Alle Dungeons & Dragons spullen zijn na de scheiding naar mijn ex gegaan, maar dit avontuur met Animal Adventures ziet er heel leuk en kindvriendelijk uit en is volgens de standhouder perfect voor beginnende roleplayers.

Ga samen met intelligente katten en honden op een betoverend avontuur! Deze set is gemaakt voor beginners en is je toegangspoort tot de magische wereld van rollenspellen. Binnenin zit alles wat je nodig hebt om een spannende RPG-campagne te spelen, zonder dat je ervaring nodig hebt. Verken spannende locaties, neem het op tegen angstaanjagende en fantastische beesten en heb plezier!

Qwixx scoreblokje

Verslaafd aan dit leuke dobbelspelletje, dus een paar extra scoreblokjes leken me wel handig.

Bij Qwixx dobbelspel hoef je niet op je beurt wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Het Qwixx dobbelspel kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp.

Paper Dungeons

Heb als gezegd geen puf in complete campaigns en het uitvogelen van character sheets etc dat allemaal bij complete roleplaygames komt kijken. Te ingewikkeld, maar Paper Dungeons speelt wel in die wereld en lijkt me wat simpeler maar wel heel leuk. Zeker met tieners. Geinig om eens te proberen of een roll & write iets voor ons is.

Paper Dungeons is een klassiek dungeon crawler spel, waarbij de spelers kerkers verkennen, maar dan in de vorm van een dynamisch roll&write avontuur. De spelers leiden een groep helden die in de kerker tegen monsters vechten en schatten verzamelen. In elk spel kunnen de spelers het niveau van hun helden verhogen, magische voorwerpen creëren en de kerker verkennen op zoek naar legendarische monsters. En naar roem, uiteraard!

Kreeg nog een leuk minispelletje van Hitster cadeau, een karaoke achtig spel dat me ontzettend leuk lijkt. En er waren wat gratis tijdschriften om heerlijk doorheen te bladeren en jezelf te verlekkeren aan de mooie spellen die er in staan. Einde dag was ik compleet gesloopt, maar zeer de moeite waard deze beurs. Ideaal dat je uitleg krijgt en ze hebben er zoveel ontzettend bijzondere minder mainstream spellen dat het voor ons als liefhebbers een heel gaaf dagje uit was.

Lees ook:

Ben jij ook geweest? Wat heb je gekocht?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.