Pixicade review: je eigen game tekenen en spelen

De droom van mijn dochters kwam uit met Pixicade van speelgoedfabrikant BOTI: hun eigen game ontwerpen en tekenen en daarna ook nog spelen op de eigen telefoon. Dit speelgoed stond vorig jaar al op hun verlanglijst en nu kregen we het toegestuurd om deze review te kunnen schrijven. Waren onze verwachtingen niet te hoog? Zou het echt werken om een tekening om te zetten in een spel?

pixicade review

Welk speelgoed kun je voor je tiener nog kopen, wat vinden ze nog leuk? Nou Pixicade is zeker een mooi cadeau waar ze nog iets van opsteken ook. En betaalbaar! Bovendien combineert Pixicade online en offline spelen, dus ze zitten niet de hele tijd op een schermpje. Eerst moet er tenslotte een game getekend worden, voordat je dit kunt digitaliseren.

“Ik vind het erg leuk om zelf een game te bedenken en dan kan ik het daarna ook echt spelen,” zei mijn tiener uit groep 7 vanmorgen. Ze ontwerpt graag bordspellen in haar vrije tijd en knutselt wat af. De oudste (brugklasser) vind juist het stuk tekenen erg leuk. Het is hoe dan ook uitdagend speelgoed dat de fantasie van je kinderen prikkelt èn waarmee ze zich de nodige programmeer skills voor later eigen maken. Nadenken over een stappenplan, een verhaallijn, het game design en daarna testen of alles goed werk en het spel tweaken en finetunen. 

pixicade review
Je tekening scannen en daarna kun je de game tweaken en spelen! Hoe leuk is dat?

Voor wie is Pixicade?

Afijn, laten we beginnen bij het begin. Pixicade is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar om zelfstandig hun eigen games te ontwerpen en spelen. Jongere kinderen, vanaf een jaar of 6, kunnen er met een beetje hulp ook mee aan de slag. Het is geschikt voor zowel Android als iOS devices, maar je kunt de app slechts op 1 toestel tegelijk gebruiken dus kijk even goed of je dit op een tablet of telefoon doet. Onze mini ipad bleek te oud (is ie ook, tis een tweedehandsje), dus we kozen voor de mobiele telefoon van mijn dochter. Steeds weer uitloggen en inloggen leek ons niet handig, dus we houden het bij 1 installatie.

pixicade review

Waaruit bestaat een doos met Pixicade?

In de doos zitten 3 boekjes met uitleg en makkelijke game concepten om zelf na te maken, zodat je er in kunt komen. Er zit een stapeltje A4 papiertjes in, 5 gekleurde stiften en een losse leaflet met QR-codes waarmee je de app kunt downloaden en allerlei bonussen voor nog leuker game ontwerp kunt toevoegen.

pixicade review
Eerst even oefenen en daarna maak je helemaal zelf de leukste games die ook andere kinderen met Pixicade kunnen spelen.

Hoe werkt het?

Je begint met de tutorial om het maken van games met Pixicade onder de knie te krijgen. Stap voor stap staan in de game makers gids en het activiteitenboek dingen uitgelegd, zodat je steeds iets nieuws leert van de vele mogelijkheden die dit speelgoed biedt. 

Je mag dus eerst de voorbeeldjes natekenen en fotograferen. Dan speel je ze en pas je ze iets aan. Ook adviseren ze om even een paar spellen gemaakt door andere kinderen te proberen, die vind je allemaal in de app. Het leuke is: je kunt daar jouw eigen zelfgemaakte games ook delen zodat andere kinderen met de app die kunnen spelen.

De app weet wat er in de game moet gebeuren, door het kleurgebruik van de meegeleverde stiften:

  • Zwart = de speelruimte, de grond, de muren, platforms enzo.
  • Groen = de avatar, oftewel het speelpoppetje waarmee je door het spel loopt en springt.
  • Rood = de gevaarlijke objecten, als jouw poppetje een rood ding aanraakt is het game over.
  • Blauw = de doelen die je moet verzamelen of bereiken om het spel te winnen.
  • Paars = bewegende speelelementen, je poppetje kan deze verplaatsen.

Heb je een foutje gemaakt met tekenen? Dan staan in de boekjes ook manieren om die te herstellen zodat je toch jouw game kunt spelen.

pixicade review
Er wordt hard gewerkt aan allerlei verschillende games.

De verschillende onderdelen van het spelontwerp komen allemaal aan de orde. Je kind mag nadenken over de hoofdpersoon, het doel van het spel en waar de game zich afspeelt. Zijn er vijanden of andere gevaren? Moet er iets bewegen in één van je levels?

Leuk is dat je niet perse een platform spel (waar je doorheen loopt) hoeft te maken. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een doolhof of iets wat je met een slingshot omver moet werpen. Alle gamedesigns die wij in de jaren ’80 speelden, kun je realiseren. Dus ook aliens (of blokjes) uit de lucht schieten, pong, j-bird, pacman, donkey kong, midgetgolf of á la Sokuban dozen verschuiven. Bovendien kun je ze er vet uit laten zien met de tips & tricks uit de handleiding, want hoe je simpel start met de grove lijnen is niet de definitie van je eindresultaat. Geeft dus niks als je niet zo goed kunt tekenen, want je kunt bepaalde dingen overtrekken en ook in de app zelf kun je nog heel veel doen.

Kortom: echt gaaf en veelzijdig en een perfecte stimulatie om jouw kind zijn of haar droom om game designer te worden waar te laten maken! Mijn dochters zijn in ieder geval heel erg enthousiast en nog lang niet uitgespeeld.

Je kunt Pixicade onder meer aanschaffen via Bol.com en via Amazon. Een betaalbaar decembercadeautje voor de tiener is onze mening. De prijs ligt iets boven de 20 euro op beide sites.

Lees ook:

Zouden jouw kinderen het leuk vinden om hun eigen game te ontwerpen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.