Kinderboek over chimpansee expert Jane Goodall

Ken je Jane Goodall? De inspirerende dame die niet genoeg geld had om naar de universiteit te gaan, maar toch als onderzoeker in Afrika aan de slag kon, heeft niet alleen geweldige ontdekkingen gedaan over chimpansees maar verbetert via haar Roots & Shoots programma stukje bij beetje de wereld. Ze hoopt iedereen – van klein tot groot – te inspireren om de natuur terug te brengen. In de boekenreeks Van Klein tot Groots heeft ze nu haar eigen kinderboek.

jane goodall van klein tot groots

Van Klein tot Groots – een kinderboekenreeks van uitgever De Vier Windstreken – vertelt kinderen de levensverhalen van belangrijke personen uit de geschiedenis. In de nieuwste uitgave staat de inspirerende Jane Goodall centraal en je leert hoe zij niet alleen haar meisjesdroom heeft waargemaakt, maar hoe ze ook nu nog veel betekent voor het herstellen van de natuur en het verdedigen van dierenrechten. 

primaten ouwehands dierenpark
In Ouwehands Dierenpark

Luister naar Jane in de dierentuin

Ik was een tijd terug uitgenodigd in Ouwehands Dierenpark waar een audiotour is uitgestippeld langs de primaten, vol met mooie weetjes die Jane Goodall heeft verzameld. Je leert zo niet alleen over de chimpansees, maar ook over de gewoontes van Bonobo’s en nog veel meer apensoorten. Een aanrader als je kind meer wil weten na het lezen van dit boek. Jane haar droom werd aangewakkerd door chimpansee knuffel Jubilee die ze ooit van haar papa heeft gekregen. En moet je nu eens zien hoe ze mensen van over de hele wereld hoop geeft en laat zien dat iedereen met een heel kleine actie (het planten van een boom) prachtige veranderingen kan bewerkstelligen.

jane goodall roots n shoots
Jane Goodall plant een boom tijdens één van haar Roots & Shoots projecten. Foto: Shutterstock

Een verhaal van hoop

Met veel plezier heb ik het Van Klein tot Groots kinderboek over Jane Goodall aan mijn dochters voorgelezen. Heerlijk, want aan de hand van dit boek kon ik vertellen over de inspirerende speeches van Jane en over de geweldige verhalen die ik zelf heb gelezen in haar Boek van Hoop. Dat is het grote-mensen-boek vol prachtige anekdotes uit haar leven en voorbeelden van hoe mensen door haar inspiratie prachtige grote veranderingen hebben ingezet voor de natuur en hun eigen bestaan. Hele kleine ogenschijnlijk onzinnige acties, die geweldige consequenties hadden. Echt zo’n blijmaker, je leest mijn review over Jane Goodall’s Boek van Hoop hier.

Je kunt ook het Jane Goodall Instituut ondersteunen met een donatie en zo je eigen chimpansee sponsoren. Deze stichting houdt zich – naast het redden van chimpansees – bezig met herbebossing, wetenschappelijk onderzoek en educatie van de lokale bevolking.

Het kinderboek houdt het bij de kern. Ondersteund door prachtige tekeningen. Vanaf februari 2022 is het te koop bij de boekhandel.

Meer reviews lezen uit de categorie Van Klein tot Groots?

Wij hebben vooral de kinderboeken over vrouwelijke rolmodellen aangevraagd voor een review. Dat vind ik als alleenstaande meisjesmama belangrijk. 

In deze reeks kun je ook boeken vinden over bijvoorbeeld David Bowie, Anne Frank, Rosa Parks, Frida Kahlo, Marie Curie, Aretha Franklin, Astrid Lindgren of Malala Yousafzai.

Wil je kind zelf dingen leren over dieren en onderzoeker worden?

Heeft je kind dezelfde ambities als de jonge Jane Goodall? Wil het graag leren over dieren en later onderzoeker of dierenredder worden? Dan zijn daar veel leuke soorten speelgoed om deze passie te stimuleren. Spaar bijvoorbeeld de dieren van Schleich, leer via TipToi over allerlei soorten dieren of speel dierenreddertje met mooie knuffels gekocht om een dierentuin te steunen. Mijn jongste bouwde eens in onze eigen achtertuin een speciale dierentuin. Informatieve dierenboeken gericht op kinderen zijn altijd een prachtig cadeau.

Uitstapjes om te leren over dieren en de natuur

museum van volkenkunde
Foto: Gracia Artigas, Museum van Volkenkunde

Wat als je meester een olifant was? Of je juf een luipaard? Op de Dieren Academie in Museum Volkenkunde maak je het mee. Twaalf dieren hebben hier hun eigen lokaal. Zij leren je om vanuit dieren naar de wereld te kijken. Dat is hard nodig, want mensen hebben er een potje van gemaakt: ze hebben zich boven de natuur geplaatst! Dat moet anders. Deze bijzondere tentoonstelling waarbij je van alles zelf mag doen, voor kinderen van 6 jaar en ouder in het Museum van Volkenkunde in Leiden opent op 24 juni 2022.

Leesvoer? Tijdschrift National Geographic Junior reviewen we in dit artikel.

Dierenparken, musea etc waarover je op Marstyle.nl een artikel kunt lezen:

Heeft jouw kind een lievelingsdier waarover het werkelijk alles zou willen weten?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.