Beleef de geschiedenis in openluchtmuseum Prehistorisch Dorp Eindhoven

Reis in 1 middag even 15.000 jaar terug in de tijd, wanneer je het Prehistorisch Dorp in Eindhoven bezoekt. Ik was met mijn dochters van 9 en 10 jaar uitgenodigd voor het middagstijdslot op een warme vrijdagmiddag in dit bijzondere openluchtmuseum in Brabant. Hier mochten we zelf beleven hoe Nederlanders vroeger leefden: van jagers uit de steentijd, de allereerste boeren uit de prehistorie en ambachtslieden in de middeleeuwen. Een leerzaam en verrassend leuk dagje in de buitenlucht!

prehistorisch dorp eindhoven

Ik zal eerlijk zijn, mijn 10-jarige had er vooraf weinig zin in. Daarom maar direct de conclusie na afloop in de auto: “mama, wat was het leuk en wat hebben we een fijne dag gehad, ik ben blij dat je ons mee nam”. Dan is dat vast duidelijk. Voor erg jonge kinderen is dit beleefmuseum wat minder geschikt, hoewel je elkaar ook met houten zwaarden en schilden te lijf kunt gaan. Voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool en tieners, is het wel erg leerzaam. En juist voor deze leeftijdscategorie is het vaak moeilijk om leuke uitstapjes te vinden. Voordeel is natuurlijk dat ze hier overal geweldige foto’s kunnen maken.

prehistorisch dorp eindhoven

Je zusje aan de schandpaal? Ja, dat is heel grappig…

Mevrouw was al erg opgewekt want ze hebben gratis wifi in het Prehistorisch Dorp. Je kunt al je foto’s en filmpjes dus direct delen met je vrienden.

prehistorisch dorp eindhoven

Museumgids en doeboekje

Het Prehistorisch Dorp is niet heel groot, voor je er naartoe gaat kun je een tijdsslot reserveren van 3 uur in de ochtend of in de middag. Die 3 uur is ruim voldoende om alles wat je wilt beleven te doen en nog uitgebreid te genieten op het terras van de Herberg op het pleintje direct na de museumshop alias entree. Het leven van vroeger speelde zich voornamelijk in de buitenlucht af, er zijn wel wat gebouwen om even te schuilen bij een bui maar je bezoek is het mooiste wanneer het droog is. Wij hadden geluk met het weer en hebben genoten.

prehistorisch dorp eindhoven

Bij de kassa ontvang je een museumgids met heel veel interessante weetjes over de 15.000 jaar geschiedenis die in het dorp te zien is. Kinderen krijgen een doe-boekje mee voor hun reis door de tijd met leuke puzzeltjes, een plattegrond, weetjes en informatie over wat je allemaal kunt doen.

Eventueel kun je ook een app downloaden om de audiotour te volgen. Dan worden de highlights aan je voorgelezen. Maar ze staan dus ook in het boekje. Ik kwam een aantal ouders tegen die in de gebouwen de leukste weetjes voorlazen aan hun kinderen. Als je wilt valt er wat te leren, als je liever beleeft dan kan dat ook door dingen te doen of door vragen te stellen aan alle mensen in kostuum die heel toegankelijk en vriendelijk antwoord geven op alles wat je wilt weten over wat ze aan het doen zijn en hoe dit vroeger ging.

prehistorisch dorp
Souvenirs kopen!

Periodes die aan bod komen:

  • Jagers en verzamelaars
  • Eerste boeren
  • Inheems-Romeinse tijd
  • Franken en Vikingen
  • Handel en steden (ambachten)
  • Tachtigjarige oorlog

Leuke activiteiten zoals boogschieten

Als je zo langs de verschillende gebouwen en periodes loopt, zul je overal ook bordjes tegenkomen waarop staat ‘doe mee’. Dat zijn dus de activiteiten waaraan mijn kinderen volop hebben meegedaan. Voor het speerwerpen stond helaas een te lange rij, maar er bleef genoeg over. Zo hebben ze armschilderingen gemaakt met een stokje in de tijd van de jagers. De symbolen van toen werden in de grond getekend als voorbeeld en de kinderen mochten ze op hun eigen arm namaken. Als je wilde kon je ook een vuursteen proberen.

prehistorisch dorp eindhoven

Wie wilde kon ook even varen in een oerboot, daar lagen zwemvesten voor klaar. Wij hebben dit voor de zekerheid maar even overgeslagen, zo warm was het niet en we wilden graag droog blijven. Wel erg leuk om deze boomstambootjes van de eerste boeren van dichtbij te bekijken!

prehistorisch dorp eindhoven

We hebben ons nog even verkleed als echte vikingen met een helm en een speer of zwaard. Wat is zo’n helm enorm zwaar en groot zeg! De wat kleinere kinderen kunnen desgewenst ook nog even met een houten zwaardje en schild losgaan op een zwaardgevecht. Mijn dochters vonden het juist leuk om met een ambacht van vroeger aan de slag te gaan en probeerden een fibula te maken (speld voor op de mantel). Op een andere plek (naast de leemkuil) kon je ook zelf een kleihanger maken, daar was het echter een beetje druk dus wij sloegen deze activiteit over.

prehistorisch dorp

Bij de pottenbakker mochten de meisjes zelf aan de slag met klei van leem. Goed je handen nat maken! Ondertussen kregen ze uitleg over de kleur van de leem en wat dat betekende voor de materialen die daar in de grond zitten.

prehistorisch dorp eindhoven

Lummelen op je mobieltje? Vroeger gingen ze steentjes gooien tegen ijzeren schildjes die geluid maken als je raak gooit. Populair spelletje bij de tieners en ook mijn kinderen vonden het leuk om te doen.

prehistorisch dorp eindhoven

In één van de huisjes van oude ambachtsmensen kon je zelf schrijven met inkt en een ganzenveer. En dan maar wapperen met het blaadje zodat de inkt droogt. Schoonschrift is best moeilijk!

prehistorisch dorp eindhoven

Hoogtepunt voor de meisjes was toch wel het boogschieten. Ze mochten allebei 3 echte pijlen met een handboog op een doel afschieten en kregen uitleg over hoe je dat het beste doet.

boogschieten prehistorisch dorp

Lekker eten in Herberg Den Bonten Os

Kom je net als wij van wat verder weg? Dan is onze tip om na aankomst eerst even op het terras van Herberg Den Bonten Os neer te ploffen. Eventueel maak je nog snel een selfie bij de schandpaal. Hier kun je even uitrusten van de lange rit en ondertussen genieten van een heerlijk hapje en drankje. In de herberg werken ook mensen met een verstandelijke beperking die er alles aan doen om het je naar de zin te maken. Deze leuke foto is het resultaat!

lunch prehistorisch dorp

Wij hebben hier heerlijk gegeten terwijl we ondertussen de boekjes met plattegrond doorbladereden, de wifi instelden en de kinderen begonnen aan puzzeltjes in hun doeboekje. Vanaf dit marktplein zie je de smid aan het werk en wij konden mooi meeluisteren terwijl hij vragen van bezoekers beantwoordde. Dat terwijl we lekker snoepten van een pannenkoek, broodje kroket en rendang vlees. Heerlijk! Kinderen kunnen ook ouderwetse spelletjes doen als ze dat willen, zoals ringsteken, kleien met leem of steltlopen.

Na afloop zijn we nog even de souvenirwinkel ingedoken en hebben we voor een klein prijsje leuke aandenkens gekocht, zoals mooie stenen, kettingen en een mini boompje van amethist. Ze hebben hier echt bijzondere snuisterijen dus echt de moeite waard om nog even op je gemak te neuzen.

Het parkeren was gratis. Een e-ticket voor het preHistorisch Dorp kost € 9,95. Met een museumjaarkaart, een autipas of als je een gehandicapt persoon begeleid heb je gratis toegang. Kijk op de website om je tijdsslot te reserveren. 

prehistorisch dorp eindhoven

Ben jij al eens naar het Prehistorisch Dorp in Eindhoven geweest?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G.T. zegt:

    Mijn zoontje mocht laatst met iemand mee naar het Prehistorisch Dorp en hij kwam enthousiast thuis. Ik ben er zelf al jaren niet meer geweest, maar het ziet er leuk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.