Menstruatie na corona ziekte

Na het doormaken van een heftige ziekte is je menstruatie vaak van slag. Ik vond het zelf extra spannend om weer ongesteld te worden, omdat inmiddels wel bekend is dat corona niet alleen je longen aantast maar ook je bloedstolling kan beïnvloeden. Daarom zocht ik naar ervaringen van anderen. Helaas blijven de meeste artikelen beperkt tot ‘de periode van de coronacrisis is stressvol en daarom kan je menstruatie anders zijn dan anders’. Waar je als (ex-)patiënt dus eigenlijk niets aan hebt. Ik vroeg daarom lotgenoten naar hun ervaringen en deel ook die van mijzelf.

menstruatie corona

Een niet representatief onderzoek dus en mijn eigen ervaringen, maar ik hoop dat je er toch iets aan hebt! Hopelijk wordt het opgepikt door mensen die er meer verstand van hebben, want voor ons vrouwen is dit wel een belangrijk onderwerp.

Mijn eigen ervaring tot nu toe

Ik was zelf in de 2e week van mijn covid19 besmetting ongesteld en gebruik de anticonceptiepil. Qua timing weet ik dus precies wanneer het moet komen. Ik gebruikte op dat moment ook antibiotica (Amoxicilline) voor de zware longontsteking die ik had (combinatie van virus en bacterie, dus het hielp). Toen ik ziek was, had ik meer helderrood bloedverlies dan normaal. En net zoveel ‘klontjes’ oftewel stolsels. Het liep redelijk normaal, terwijl ikzelf bijna alleen maar op bed heb gelegen.

De volgende menstruatie was na genezing van het virus. Ik was toen ruim 2 weken virusvrij. Mijn gezondheid was de eerste week na genezing erg goed (klachtenvrij) en kakte daarna weer in. Tijdens de (aanloop naar) deze ongesteldheid deed mijn long erg veel pijn en heb ik bloed laten prikken. Uit de bloedtest bleek dat alle waarden goed waren, denk aan ijzer (HB), d-dimeren, leukocyten, trombocyten etc. Geen ontstekingen en geen afwijkingen aan mijn long te zien op een longfoto. Deze menstruatie startte 2 dagen te laat, stelde niet heel veel bijzonders voor, wel wat klontjes maar niet anders dan ‘normaal’, en was na 2,5 dag over.

Over 4 weken hoop ik nog een zinnige aanvulling te kunnen geven over het verdere verloop. Wat al die artikelen schrijven over stress: ik ben veel minder gestresst dan de afgelopen jaren ook al heeft de pandemie natuurlijk invloed op mijn inkomsten als zzp-er. Afwijking in menstruatie komt bij mij dus niet door stress, maar door ziek zijn. Mijn lijf heeft gewoon een optater gehad. Ook nu moet ik nog veel rust nemen. En ik had niet eens koorts!

Update: de volgende menstruatie was inderdaad heftiger en met stolsels. Niet schrikbarend groot gelukkig. De cyclus hierna was alles terug bij het oude.

Ervaring van lezeres Monique

Lezeres Monique stuurde mij een mail met haar ervaring, ik heb geadviseerd heel snel langs de huisarts te gaan voor advies en laten bloedprikken op o.a. d-dimeren (prikken ze standaard na covid als je klachten houdt).

“Ik ben zelf 19 Dec 2020 positief getest en was de week voor mijn besmetting ongesteld. Ik neem geen anticonceptie en ben altijd op tijd ongesteld. Echter sinds mijn besmetting is het anders, ben daarna bijna alleen maar ongesteld geweest, heb bij elkaar 4 dagen geen bloed verloren.

Er was 1 dag dat ik mij heel beroerd voelde… continu heel koud meer last van mijn benauwdheid ondanks mijn puffer en mega veel buikpijn.. maar was toen niet ongesteld. Was die avond heel vroeg naar bed gegaan vanwege de heftige buikpijn en mijn vermoeidheid die helaas nog steeds aanwezig is.

’s Nachts werd ik wakker en voelde iets op mijn been. Mijn hele bed zat onder het bloed en met flinke stolsels! Ik schrok hier enorm van en besloot meteen de dokterspost te bellen. Enige wat ik kreeg te horen dat Corona alles in de war gooit en dat ik het moest aankijken en bij koorts contact opnemen.

De dag erna was ineens al het bloeden gestopt maar dat was van korte duur… ben nu weer continu ongesteld met kleine stolsels erin. Wordt er gek van en ga maandag weer mijn huisarts bellen.”

Lieve Monique, dank voor het delen van je verhaal en ik hoop dat het snel voorbij is!

Onderzoek in de lotgenoten groep

In de groep met inmiddels 8000 lotgenoten die corona hebben doorgemaakt en daar vaak langdurig ziek van zijn geweest, heb ik 130 reacties op mijn poll over menstruatie na covid19 gekregen. Hier de cijfers:

 • 22% had een normale menstruatie
 • 18,5% had een heviger menstruatie dan gewoonlijk
 • 11% gaf aan dat de menstruatie later begon dan gebruikelijk
 • 8% zegt meer last gehad te hebben van corona-gerelateerde klachten tijdens de menstruatie en 6% had juist vlak voor de aanvang van de menstruatie meer klacht van de corona-gerelateerde klachten. Tijdens de eisprong was dit het geval bij 1,5%
 • 8% had minder bloedverlies
 • Bij 7% bleef de menstruatie helemaal uit
 • 6% verloor grote stolsels (formaat flessendop en groter)
 • 6% had meer buikkramp dan normaal
 • 5% gaf aan dat de menstruatie juist eerder kwam dan gebruikelijk
 • 8% had last van iets anders… zoals geen menstruatie vanwege borstvoeding, menstruatie tijdens een pilstrip, langdurige menstruatie waarbij tijdens de eerste week af en toe wat bloedverlies en de 2e week de zondvloed, veel minder klachten terwijl normaal doodziek

Internationaal zijn er ook tal van berichten van dames is postmenopauzaal waren en ineens weer bloed verloren. Schrik daar dus niet van. Het kan gebeuren na deze ziekte en stopt dan ook weer.

Je hebt extra last van je post-covid klachten tijdens de menstruatie, aanloop naar de menstruatie en sommigen ook met de ovulatie. Hormoonschommelingen hebben dus invloed op je naweëen.

En nu?

Vrouwen en hun gezondheid worden veel minder onderzocht dan die van mannen. Ik hoop dus dat iemand met verstand van zaken dit oppakt zodat het in de voorlichting meegenomen kan worden aan vrouwen met een covid19-besmetting. Met name het verschil tussen menstruatie na een gewone heftige ziekte doormaken en corona, lijkt mij wel belangrijk: de kans op grote stolsels en het verergeren van je klachten onder invloed van de hormonale periode. (Waar het bij een gewone heftige ziekte juist eerder uitblijft of wegblijft.) En het is best gek dat je na de overgang ineens weer ongesteld kunt worden…

Mijn advies is om sowieso een melding te doen aan je huisarts wanneer:
 • Je bloedverlies langer duurt dan 7 dagen.
 • Als je bloedstolsels groter zijn dan 2 centimeter (een flessendop).
 • Als het zo hevig is dat je tegelijk tampons en maandverband nodig hebt.
 • Als je binnen 4 uur moet verschonen gedurende langere periodes.

Gewoon. Voor de zekerheid.

Aangezien corona invloed kan hebben op je bloedstolling, hoop ik dat de gevolgen voor je menstruatie onderzocht zullen worden door experts. Deel dit artikel vooral zodat het onderwerp onder de aandacht komt.

En welke invloed heeft corona op je vruchtbaarheid? Wendy zat in een vruchtbaarheidstraject toen ze de ziekte kreeg…

Lees ook:

Wil jij jouw eigen corona-ervaring delen? Mail naar blog@marstyle.nl

Wat merkte jij zelf bij je menstruatie na het doormaken van een covid19-besmetting?

Reacties

 1. Yvonne zegt:

  Zijn er ook vrouwen die na een coronabestemming ook meer last hebben van klachten voor de menstruatie begint? Ik heb corona gehad begin december. Soms nog vermoeid, maar het lijkt wel of ik in de aanloop naar een menstruatie extra vermoeid ben. Veel emotioneler dan anders. Meer hoofdpijn. Pijnlijke borsten. koortsachtig warm bijna. Al laat de thermometer nooit verhoging zien… dit was voor corona toch een stuk minder heftig.

  1. Marguerita zegt:

   Ja, niet iedereen reageert op hetzelfde punt in de cyclus. Wat jij noemt komt vaker voor. Je lijf is ontregeld, geef het tijd dan komt het goed

 2. Sharon zegt:

  Hoi,
  Ik wil je ten eerste heel erg bedanken voor dit artikel. Ik heb de huisartsenpost aan de telefoon gehad, de GGD en nergens was ook maar iets bekend wat corona met je menstruatiecyclus doet. Ik kreeg corona en had een paar dagen later zelf ongesteld moeten worden. Ik ben niet aan anticonceptie maar heb een app waarmee ik kan zien wanneer de menstruatie etc. komt. Ik werd maar niet ongesteld en de kans dat ik zwanger was was nihil. Ik kon ook nergens informatie vinden dus dit artikel heeft mij enorm geholpen! Uiteindelijk werd ik 6 dagen later dan verwacht ongesteld, of nouja, een soort van. Ik had vanaf de ochtend tot einde middag zulke enorme buikkrampen en na 3 tabletten pijnstilling ging het nog niet over. Ik had nauwelijks bloedverlies en dit duurde ook maar 2 dagen. Normaliter ben ik 3 dagen en word ik ook niet zwaar ongesteld, maar nu zat er bij mijn mini tampons alleen het topje een klein beetje vol bloed na het dragen. Ik hoop dat je met deze informatie ook weer anderen kan helpen. Heel erg bedankt in ieder geval voor de geruststelling met je artikel.

  1. Marguerita zegt:

   Wat fijn om te lezen dat je er zoveel aan gehad hebt Sharon! Sterkte met je herstel. Hoop dat je mijn blog blijft volgen, na 14 maanden lijk ik eindelijk weer op te knappen dankzij de Pfizer prik. Ik ben inderdaad artikelen gaan schrijven omdat de meeste artsen minder weten dan patiënten zoals ik die gewoon willen weten wat er nu met hun lijf aan de hand is, maar uiteraard ben ik geen arts dus als er echt iets is dat afwijkt van het normale ga dan zeker langs de dokter.

 3. Simone zegt:

  Ik ben blij met het lezen van deze reacties
  Ik ben 54 en meer als 2 jaar niet ongesteld geweest ik heb in maart de Astra zenica injectie gekregen en eind vorige week kreeg ik weer verschijnselen waarvan ik dacht ….hoofdpijn buikpijn lage rugpijn gevoelige borsten en ja wel hoor ongesteld niet heel heftig vandaag de derde dag worden de verschijnselen gelukkig minder
  Maar dan toch ……

  1. Marguerita zegt:

   Wat bizar Simone! Ik dacht dat het alleen na de ziekte kon gebeuren, maar het kan blijkbaar ook als gek vaccinatie side effect optreden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.