Menstruatie na corona ziekte

Na het doormaken van een heftige ziekte is je menstruatie vaak van slag. Ik vond het zelf extra spannend om weer ongesteld te worden, omdat inmiddels wel bekend is dat corona niet alleen je longen aantast maar ook je bloedstolling kan beïnvloeden. Daarom zocht ik naar ervaringen van anderen. Helaas blijven de meeste artikelen beperkt tot ‘de periode van de coronacrisis is stressvol en daarom kan je menstruatie anders zijn dan anders’. Waar je als (ex-)patiënt dus eigenlijk niets aan hebt. Ik vroeg daarom lotgenoten naar hun ervaringen en deel ook die van mijzelf.

menstruatie corona

Een niet representatief onderzoek dus en mijn eigen ervaringen, maar ik hoop dat je er toch iets aan hebt! Hopelijk wordt het opgepikt door mensen die er meer verstand van hebben, want voor ons vrouwen is dit wel een belangrijk onderwerp.

Mijn eigen ervaring tot nu toe

Ik was zelf in de 2e week van mijn covid19 besmetting ongesteld en gebruik de anticonceptiepil. Qua timing weet ik dus precies wanneer het moet komen. Ik gebruikte op dat moment ook antibiotica (Amoxicilline) voor de zware longontsteking die ik had (combinatie van virus en bacterie, dus het hielp). Toen ik ziek was, had ik meer helderrood bloedverlies dan normaal. En net zoveel ‘klontjes’ oftewel stolsels. Het liep redelijk normaal, terwijl ikzelf bijna alleen maar op bed heb gelegen.

De volgende menstruatie was na genezing van het virus. Ik was toen ruim 2 weken virusvrij. Mijn gezondheid was de eerste week na genezing erg goed (klachtenvrij) en kakte daarna weer in. Tijdens de (aanloop naar) deze ongesteldheid deed mijn long erg veel pijn en heb ik bloed laten prikken. Uit de bloedtest bleek dat alle waarden goed waren, denk aan ijzer (HB), d-dimeren, leukocyten, trombocyten etc. Geen ontstekingen en geen afwijkingen aan mijn long te zien op een longfoto. Deze menstruatie startte 2 dagen te laat, stelde niet heel veel bijzonders voor, wel wat klontjes maar niet anders dan ‘normaal’, en was na 2,5 dag over.

Over 4 weken hoop ik nog een zinnige aanvulling te kunnen geven over het verdere verloop. Wat al die artikelen schrijven over stress: ik ben veel minder gestresst dan de afgelopen jaren ook al heeft de pandemie natuurlijk invloed op mijn inkomsten als zzp-er. Afwijking in menstruatie komt bij mij dus niet door stress, maar door ziek zijn. Mijn lijf heeft gewoon een optater gehad. Ook nu moet ik nog veel rust nemen. En ik had niet eens koorts!

Update: de volgende menstruatie was inderdaad heftiger en met stolsels. Niet schrikbarend groot gelukkig. 

Onderzoek in de lotgenoten groep

In de groep met inmiddels 8000 lotgenoten die corona hebben doorgemaakt en daar vaak langdurig ziek van zijn geweest, heb ik 130 reacties op mijn poll over menstruatie na covid19 gekregen. Hier de cijfers:

 • 22% had een normale menstruatie
 • 18,5% had een heviger menstruatie dan gewoonlijk
 • 11% gaf aan dat de menstruatie later begon dan gebruikelijk
 • 8% zegt meer last gehad te hebben van corona-gerelateerde klachten tijdens de menstruatie en 6% had juist vlak voor de aanvang van de menstruatie meer klacht van de corona-gerelateerde klachten. Tijdens de eisprong was dit het geval bij 1,5%
 • 8% had minder bloedverlies
 • Bij 7% bleef de menstruatie helemaal uit
 • 6% verloor grote stolsels (formaat flessendop en groter)
 • 6% had meer buikkramp dan normaal
 • 5% gaf aan dat de menstruatie juist eerder kwam dan gebruikelijk
 • 8% had last van iets anders… zoals geen menstruatie vanwege borstvoeding, menstruatie tijdens een pilstrip, langdurige menstruatie waarbij tijdens de eerste week af en toe wat bloedverlies en de 2e week de zondvloed, veel minder klachten terwijl normaal doodziek

Internationaal zijn er ook tal van berichten van dames is postmenopauzaal waren en ineens weer bloed verloren. Schrik daar dus niet van. Het kan gebeuren na deze ziekte en stopt dan ook weer.

En nu?

Vrouwen en hun gezondheid worden veel minder onderzocht dan die van mannen. Ik hoop dus dat iemand met verstand van zaken dit oppakt zodat het in de voorlichting meegenomen kan worden aan vrouwen met een covid19-besmetting. Met name het verschil tussen menstruatie na een gewone heftige ziekte doormaken en corona, lijkt mij wel belangrijk: de kans op grote stolsels en het verergeren van je klachten onder invloed van de hormonale periode. (Waar het bij een gewone heftige ziekte juist eerder uitblijft of wegblijft.) En het is best gek dat je na de overgang ineens weer ongesteld kunt worden…

Mijn advies is om sowieso een melding te doen aan je huisarts wanneer:
 • Je bloedverlies langer duurt dan 7 dagen.
 • Als je bloedstolsels groter zijn dan 2 centimeter (een flessendop).
 • Als het zo hevig is dat je tegelijk tampons en maandverband nodig hebt.
 • Als je binnen 4 uur moet verschonen gedurende langere periodes.

Gewoon. Voor de zekerheid.

Aangezien corona invloed kan hebben op je bloedstolling, hoop ik dat de gevolgen voor je menstruatie onderzocht zullen worden door experts. Deel dit artikel vooral zodat het onderwerp onder de aandacht komt.

Lees ook:

Wil jij jouw eigen corona-ervaring delen? Mail naar blog@marstyle.nl

Wat merkte jij zelf bij je menstruatie na het doormaken van een covid19-besmetting?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.