Groep 6: typeles? Nope, spionnenschool!

Mijn dochter vraagt al een jaar of ze mag leren typen. Het leek haar fijn om af en toe eens achter de computer te kunnen zitten. En het blind typen stond ‘gewoon op haar lijstje’ van dingen die ze in haar vrije tijd graag wil leren. Je kunt je zinnen maar ergens op gezet hebben hè? Nu ze naar groep 6 gaat is de tijd daar. Maar ze mag niet op typeles, ze leert blind typen op de spionnenschool van LOI Kidzz.

loi typecursus
Potje type tetris spelen.

Contrast met typeles in de jaren ’80!

Hoe anders is zo’n digitale typeles die je vanuit huis bij zowel mama als papa thuis kunt volgen? Het maakt niet uit, ze kan overal inloggen. Wat een contrast met de jaren ’80… Ik leende destijds de typemachine van mijn tante. Een enorm bakbeest! Mijn vader maakte speciale ijzeren beugels  vast aan de kist waar hij in zat, zodat ik hem aan mijn bagagedrager kon hangen om naar typeles te fietsen. Zwaar dat ie was!

Mijn dochter heeft ook nu de afplakstickertjes voor de toetsen gekregen. Net als ik vroeger. Waar ik flink kracht moest zetten (vooral met de pink) om de inkt door het lint heen gedrukt te krijgen, tikt zij subtiel op de toetsen van mijn laptop (of die van haar papa). Tijdens mijn lessen klonk er continu een ‘ping’ als we aan het eind van de regel waren. Je draaide het papier (dubbel) er met de hand in en oh wee als je een foutje had gemaakt… dan moest je terug en er x-en overheen tikken. Een lastig proces. En soms ging het even mis met je inktlint…

Spannend blind typen

Het spannendste van mijn typelessen vroeger, was dat de meester af en toe het licht uit deed zodat we in het donker konden blind typen. Dat was me wat! Voor mijn dochter is de complete typecursus voor kinderen superspannend. Ze kreeg er een spionnenpakket voor thuisgestuurd in een mysterieuze envelop, met daarin een 3D bril en een codekraker. Miss J haar typejuf vindt ze erg lief, om professor Qwerty de uitvinder moet ze verschrikkelijk lachen en dan is er nog de geheimzinnige Super Spy… “Die doet de hele tijd zo mysterieus…”

Belangrijke skill

Ik ben blij dat ze er plezier in heeft, al moet ik haar af en toe wel aansporen om ervoor te gaan zitten. Typen is een ontzettend belangrijke skill. Dat was het ‘in mijn tijd’ al en ik heb er met mijn schrijvende beroepen altijd veel profijt van gehad dat ik mijn typediploma destijds heb gehaald met 169 aanslagen per minuut. Ik ben erg benieuwd hoe dat bij mijn dochter zal lopen. Het is in ieder geval een stuk sneller om je gedachten te typen dan om ze met de hand uit te schrijven. Zo kan ik mijn hersenkronkels tenminste een beetje bijhouden. 

Met deze cursus van LOI Kidzz halen kinderen in ongeveer 5 maanden tijd hun typediploma. Tijdens de cursus krijg ik steeds een update van haar vorderingen toe gemaild. Zo zie ik wat haar niveau is en hoe zich dat verhoud tot het gewenste niveau (en snelheid). Snelheid is uiteraard belangrijk, maar foutloos tikken is belangrijker. Scheelt erg veel tijd als je niet steeds de backspace knop hoeft te gebruiken tijdens het schrijven van je artikelen.

Over de LOI typecursus

De spionnencursus van LOI Kidzz is bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar, dus groep 6 tot en met 8. Ze moeten vlot kunnen lezen en op deze leeftijd wordt er op school regelmatig van ze gevraagd om een werkstuk of powerpoint in elkaar te draaien. Na het doorlopen van een typecursus, is je kind dus sneller klaar met zijn huiswerk. Constant zoeken naar een letter voor je hem tikt, leidt af. Dan weet je al snel niet meer wat je uiteindelijk wilde opschrijven. Met het kunnen blindtypen, kun je focussen op de opdracht. Je kind leert door deze cursus ook direct een goede werkhouding achter de computer aan. Daar hebben ze nog lang profijt van. 

Gamification

Ik geef toe dat het in mijn jeugd niet altijd even leuk was om met typen te oefenen. Veel oefenen is echter nodig. Ook mijn dochter moet zich er soms toe zetten (ze mag pas als ik even niet hoef te werken), maar als ze eenmaal bezig is… dan zit ze helemaal in het verhaal. Dat komt door het toepassen van ‘gamification‘. Het leren is een spelletje. Tijdens de LOI Kidzz typecursus spelen kinderen de hoofdrol in een spionnenavontuur. Ze worden onderdeel van het avontuur. Mijn dochter vindt één van de leukste onderdelen van de typecursus om in het spel van klaslokaal naar klaslokaal in de school rond te lopen. Zo krijgt ze ook direct behendigheid met de pijltjestoetsen.

De typecursus bevat wel 3 uur filmmateriaal. Kinderen voeren allerlei geheime missies en opdrachten uit, om een super spion (Super Spy Mister I) te helpen de spionnenschool te redden van de ondergang. Ze lopen zelf door de school, met GPS vinden ze de juiste route. Ze spelen spionnenapps vrij door extra te typen, kraken codes, door punten te verdienen kunnen ze spionnenaccessoires kopen in de Spy Shop en véél meer. Kinderen willen – ontknoping na ontknoping – weten hoe het avontuur verder gaat. En zo leren ze al gamend ongemerkt typen. Haar zusje wil regelmatig meekijken terwijl ze bezig is, omdat de spionnenmissies zo spannend zijn en de uitvinder heel grappig is.

loi typecursus
Kleertjes voor haar poppetje kopen in de shop vindt ze erg leuk.

Leren op maat

Deze typeles past zich aan je kind aan. Er wordt geregistreerd welke letters er meer oefening nodig hebben en daarop is de volgende oefening gebaseerd. De typelessen passen zich automatisch aan het niveau van je kind aan. Daarom is deze cursus ook geschikt voor kinderen met dyslexie, hoewel je dan beter – voor dezelfde prijs – de dyslexie variant kunt aanschaffen. Daarin zitten een paar kleine aanpassingen zoals grotere letters en audio ondersteuning, allemaal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek om jouw dyslectische kind te helpen om deze skill onder de knie te krijgen.

loi typecursus
Je kind leert ook een goede basishouding aan: hier moeten de schouders iets omlaag. Haar voetjes staan op een voetenbankje en de stoel op de juiste hoogte.

Voortgang van de typeles

Als ouder blijf je betrokken bij de vorderingen die je kind maakt. LOI stuurt na afloop van elke weektoets een voortgangsrapportage via de mail. Daarin zie je wat de norm is en hoe je kind daarin vordert qua typesnelheid en aantal fouten. Na ongeveer 5 maanden behaald je kind altijd een typediploma. Voor ons is het makkelijk dat dochterlief zowel bij mama als bij papa de online typelessen kan volgen en dat het mailtje met de voortgangsrapportage heel snel is doorgestuurd. Zo blijven we allebei op de hoogte. En omdat het een visueel lijntje is, kun je duidelijk zien hoe het gaat.

typeles
Even een kwartiertje typeles doen met LOI Kidzz die we reviewen.

Onze ervaring

Van opa kregen we een oud toetsenbord om de afplakstickers te kunnen gebruiken. Deze kon ze dan meenemen naar papa en weer terug naar mama. Ik heb hiervoor een speciaal omvormertje gekocht zodat deze in de USB-ingang van mijn laptop past (en die van papa). Helaas blijkt de laptop dit losse toetsenbord niet als dusdanig te herkennen, dus konden we deze niet gebruiken. Daarom zie je de afplakstickertjes niet op onze foto’s, deze zijn uiteraard wel meegeleverd.

In de vakantie was het lastig om er een ritme in te vinden, maar als de scholen weer zijn begonnen prikken we vaste momenten voor een kwartiertje typeles. Door het veel te doen automatiseert het. Dan heeft mijn dochter van het kunnen blindtypen net als ik nog haar hele (school- en werk) carrière profijt!

typediploma loi kidzz

Typen als je in 2 huizen woont in coronatijd…

Eindelijk heeft mijn dochter na bijna een jaar haar typediploma gehaald! Ik ben zo trots op haar, want ze heeft iets meer aanslagen per minuut gehaald dan op mijn eigen typediploma van vroeger valt te lezen. Waar ze enthousiast begon, bleek het toch best lastig. Ze woont in 2 huizen en heeft eigenlijk alleen bij mij thuis de typelessen gedaan. Daarmee is al de helft van de tijd verloren. En toen kwam er ook nog een periode van homeschooling tussendoor… een tijd waarin ik zelf mijn laptop hard nodig had en al regelmatig af moest staan vanwege digitale uitleg door juffen en meesters.

Ze was er dus regelmatig ‘uit’ en dan moest ik haar echt motiveren om een paar lessen te doen. Zeker omdat ik ondertussen met haar zusje een leesoefening wilde doen. Uiteindelijk brak het ons vooral ook op dat ze alleen in mijn huis de lessen deed, dat heb je als kind van gescheiden ouders. In elk huis gaat het net even anders. En toen zaten we weer in een schoolritme en kwam de zomervakantie er tussendoor met een scoutingkamp en eenoudervakantie. Gelukkig konden we een verlenging aanvragen bij LOI Kidzz! Je kind krijgt daarmee een paar maanden langer de tijd om het diploma te halen. Het hielp ook dat er veel televisiereclames van de spionnenschool voorbij kwamen. “Die heb ik ook mama!” riep ze dan. Waardoor het makkelijker werd haar aan de slag te krijgen. Ze had vaak de neiging om op te geven, wanneer ze een weektoets niet haalde omdat ze er weer even ’tussenuit’ was geweest.

loi kidzz typeles
Wooohooo het typediploma is eindelijk in de pocket! Een skill voor het leven.

Voor het doorzettingsvermogen en het leren leren was deze typecursus daarom een goede les. Typen kun je niet in 1 keer, dat moet je blijven herhalen! Nu heeft ze haar diploma en daarmee een skill voor het leven. Zelf heb ik er ruim 30 jaar na dato nog steeds profijt van!

Je vindt de spionnencursus van LOI Kidzz  voor blindtypen hier

Welke online typecursus hebben jouw kinderen gedaan? En zaten ze toen in groep 6, groep 7 of groep 8?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Anne zegt:

    Klinkt super tof! Zo wil je wel iets nieuws leren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.