Waarom zou je een zonnepaneel nemen?

Duurzame energie. Ik ben helemaal voor. En na weer een aanvaring met mijn energiebedrijf dat ronduit schofterig omgaat met bestaande klanten, zou ik het allerliefst zelfvoorzienend zijn. Dan hoef ik er tenminste weinig meer mee te maken te hebben. Waarom zou je buiten dat zonnepanelen willen nemen?

Als je een dak op de zonkant hebt, kan het je flink wat geld schelen. Bovendien hoef je niet eens over te stappen van energieleverancier als je daar geen zin in hebt. Ik zag bij Greenchoice dat je een dakscan kunt doen en als het kopen van een zonnepaneel te duur is, bieden ze de mogelijkheid om er één te huren. En dan nog haal je dat bedrag er uit, zo lees ik.

Levert het dan wat op?

Ze zeggen dat de meeste huishoudens met zonnepanelen meer energie verbruiken dan dat ze opwekken, maar het kan behoorlijk schelen op je energierekening. Bij mij is dat toch ruim 140 euro elke maand en in mijn oude woning bijna 160 euro per maand. Maar mocht het extreem zonnig zijn en je wekt met jouw panelen meer energie op dan je verbruikt, kun je via Greenchoice dus geld terug krijgen. Dat vind ik interessant. Nu woon ik zelf natuurlijk in een huurwoning, maar ik weet dat de woningbouwvereniging er wel mee bezig is om meer daken van zonnepanelen te voorzien. Daar hebben we bericht over ontvangen als huurders.

Lees ook: Je wilt duurzamer leven en niet alleen met je energiecontract, maar hoe? 5 tips

BTW terug

Wist je trouwens dat je ook zonder onderneming de BTW kunt terugvragen als je na 2013 een zonnepaneel hebt aangeschaft? Mijn ouders hebben enkele panelen op het dak liggen en voordat ze tot aanschaf overgingen, zochten ze eerst uit welke regelingen er op dat moment waren. De overheid stimuleert graag duurzame energie en heeft daarom deze BTW-terug regeling bedacht. Op een bedrag van een paar duizend euro tikt dat lekker aan.

Lees ook: Verbouwen? Badkamer en keuken vaakst aangepakt, kleine klussen blijven 2 jaar liggen

Liefde voor de aarde

Maar goed. De allerbelangrijkste reden om zonnepanelen op het dak te willen, is natuurlijk het milieu. Energie opslaan gaat op dit moment niet, dus alles wat door wind of zon wordt opgewekt aan energie moet direct verbruikt worden. Dat betekent wel dat er minder energie uit meer schadelijke energiecentrales nodig is (zoals gas of kernenergie) en we minder schade aan onze aardbol toebrengen. Want het gaat natuurlijk weleens mis met niet-natuurlijke energie. Dan denk ik aan de aardbevingen in Groningen en kernrampen zoals die in Japan (en uit mijn jeugd Tsjernobil dat we geen spinazie enzo mochten eten, heeft ook veel indruk gemaakt).

Ik wacht dus graag af of de woningbouw ook op mijn dak zonnepanelen wil plaatsen en zo ja, dan werk ik er graag aan mee.

Ook interessant: het verduurzamen van je schuur of carport.

Heb jij thuis zonnepanelen? Hoe bevalt dat?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Lea zegt:

    Wij hebben sinds kort ook zonnepanelen. En hebben vorige maand €2 verdient. Jeej!!! Met 15 panelen zouden wij zelfvoorzienend moeten zijn op jaarbasis. Dat moeten we even afwachten. Maar de mooie dagen werken goed mee.
    We hebben ze gekocht want na veel informatie opvragen en kritische vragen te stellen kwamen wij erachter dat er te veel variabelen zijn in de huurprijs, waardoor je uiteindelijk weinig/geen rendement hebt.
    Als wij on een huurhuis zouden zitten en de woningbouw zou het aanbieden, zou ik het doen. Mits er minimaal 10 panelen op het dak kunnen.

  2. Tammy zegt:

    Wij hebben sinds enkele wel ee n zonnepanelen via de woningbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.