Yopples of Vlakkies: innovatief en gaaf!

In de jaarlijkse verkiezing van speelgoedmagazine.nl werd Vlakkies uitgeroepen tot meest innovatieve speelgoed van 2015. (In 2016 werd de naam veranderd in Yopples.) Dat maakte mij razend nieuwsgierig, na het zien van enkele foto’s en filmpjes wilde ik dit bouwspeelgoed graag uitproberen voor de blog. Yopples / Vlakkies stuurde ons daarom twee dozen toe en inmiddels snap ik waarom dit speelgoed in de prijzen viel: wat is het leuk, leerzaam en veelzijdig! 

DSC_0006
Zelf ontdekt: je kunt niet op je bouwwerk gaan liggen…

Uitdagend constructie speelgoed

Vlakkies zijn vooral ook vernieuwend. Iemand vroeg mij laatst of ik meer wilde bloggen over hoe je je kinderen op een leuke manier kunt uitdagen, nou de Vlakkies of Yopples passen hier heel goed bij. Na de eerste dag spelen plaatste ik al wat foto’s in een facebookgroep voor ouders van hoogbegaafden met veel enthousiaste reacties en likes tot gevolg. Mijn dochters en ik waren er mee in de wolken. Waarom? Wat zijn die Vlakkies/Yopples dan?

vlakkies piramide
Ook de peuter bouwt zonder hulp in een handomdraai piramides.
vlakkies marstyle
Zelf bouwde ik enthousiast mee, de foto is gemaakt door de peuter.

Zelf architect zijn

Met dit speelconcept, bestemd voor kinderen van zo’n 4 tot 12 jaar, bouw je met vlakken van verschillende afmetingen huizen, torens of bijvoorbeeld een poppenkast. Kinderen die ermee spelen trainen het ruimtelijk inzicht, worden hun eigen architect en bedenken op een creatieve manier hun eigen spelconcept. Na het bouwen kun je namelijk ook nog iets met je bouwwerk doen. Een rollenspel bijvoorbeeld of poppenkast.

DSC_0014

Wat kun je met Yopples doen?

Wat je er zoal mee kunt doen? Dat ligt aan je eigen creativiteit. Op de website van Yopples kun je ideeën opdoen en zelfs met je meest creatieve bouwsel een mooie doos Vlakkies winnen. Ik liet de dames in eerste instantie zelf even aanklooien, voordat ik mee ging spelen. Dit zodat ik de creativiteit en het ontdekproces niet in de weg zou zitten.

DSC_0015

Wij hebben er inmiddels al van alles mee gedaan. In eerste instantie bouwden de dames weggetjes en maakten ze er een springparcours door de kamer van, waarbij je van de ene Vlakkie naar de andere moest lopen: voetje van de vloer. Ook piramides van de driehoeken en kubussen van de vierkanten volgden al snel. Toen bedachten ze dat er een huisje ontstond wanneer je deze op elkaar bouwt. En bij het huisje hoorde een tuin. En een tuinpad. En nog meer huisjes zodat het een dorpje werd voor de knuffels.DSC_0017

Toen liet ik ze de voorbeelden in het instructieboekje zien en ben ik mee gaan bouwen. We maakten kokers die ze als tunnel konden gebruiken. Vervolgens gingen we de hoogte in en ontstond het mooie kasteel van Shrek en Fiona, dat jullie in deze eerdere blog al konden bewonderen. Er werd een echte schatkamer in gemaakt met kettingen en diamanten, het kasteel kreeg een slotgracht, een brug en knuffels die het fort bewaakten.DSC_0020
Er worden steeds weer andere spelletjes en bouwwerken verzonnen. Het idee van de poppenkast hebben we nog niet eens uitgevoerd. Terwijl ik de Proefparade bezocht, kwam mijn pedagogisch geschoolde schoonzus met haar dochter dit speelgoed ontdekken. Zij heeft altijd creatieve ideeën en verzon voor de meiden een spannend doolhof met schatten en spoken er in! Al kruipende moeten ze de uitgang zien te vinden. Het doolhof is nog niet ingestort, de meiden vinden het geweldig dus het blijft nog even staan tot ze weer wat nieuws verzinnen.

Vlakkies doolhof
Een spannend kruipdoolhof gemaakt van Vlakkies.

Ons oordeel over Yopples

Creativiteit genoeg in ieder geval! De bouwdelen maak je aan elkaar vast door middel van de klittenband-randen (het is dus echt binnenspeelgoed, zand is killing voor klittenband!). De eerste dag leverde dat flink bekraste gezichtjes op en ik heb een wollen trui tijdens het spelen toch maar uitgedaan. Mijn laatste puntje van ‘kritiek’ is dat het erg lang boeit. Ik had veel moeite om de dames mee te krijgen naar de supermarkt voor de nodige boodschappen. Ook op veel andere momenten liet het spel zich moeilijk onderbreken. We hebben de Vlakkies nu 2 weken in huis, ze spelen er nog altijd veel mee en combineren het zoals je leest ook graag met ander speelgoed: verkleedkleren, schatten, tienerpoppen en knuffels…

DSC_0004Yopples op school

Ik ben zelf bijzonder enthousiast over de educatieve waarde en veelzijdigheid. Naar mijn mening is dit een ideaal concept om kinderen uit te dagen. Ik wilde het dan ook graag laten uitproberen op de BSO, maar omdat we er thuis nog zoveel mee spelen en ontdekken is dat er nog niet van gekomen. Vlakkies heeft overigens voor scholen en BSO’s een meer duurzame versie ontwikkeld, hoewel ik onze dozen kwalitatief ook al erg goed vind. Het merk bestaat pas sinds 2014 trouwens, dus mocht je er net als ik nog niet eerder van gehoord hebben is dat niet zo gek.

IMG_4023Waar zijn Yopples te koop?

Yopples of Vlakkies zijn online verkrijgbaar op deze website. De sets die wij ontvingen voor de blog zijn de combinatie set super van 99,99 euro en combinatie set basis van 59,99 euro. Best prijzig, maar vergelijk het met een mooie doos Duplo: je kunt er alle kanten mee op en het is duurzaam, educatief verantwoord speelgoed. Als je eenmaal voorzien bent van een goede basis, kun je gerust een setje cadeau vragen voor een kinderverjaardag. In de webshop staan namelijk ook selection sets met alleen driehoeken of vierkanten (5 stuks) voor 12,50 euro.

Die innovatieprijs is mijns inziens geheel terecht toegekend aan de Yopples/Vlakkies. Snappen jullie dat ik razend enthousiast ben?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Magalie zegt:

    Wat gaaf!!! ik begrijp je enthousiasme! Nooit eerder van gehoord! Erg leuk, (net als de foto’s) schrijf hem op mijn lijstje!

  2. Volgmama zegt:

    Ik snap het helemaal! Wat lijkt me dat mooi speelgoed!

  3. Saskia zegt:

    Ik had nog nooit van Vlakkies gehoord. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je razend enthousiast bent. Ja de prijs is wel aan de hoge kant, helaas. Maar wel erg leuk voor het creatief spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.