Lastminute werd ik uitgenodigd voor een discussieavond voor ouders van kinderen tot en met 4 jaar. De uitnodiging kwam van knuffelmerk Keptin en had als hoofdonderwerp wat ouders van jonge kinderen belangrijk vinden bij de aanschaf van een knuffel. Met alle dames met jonge kinderen in het panel kwamen er nog veel meer interessante onderwerpen aan de orde. Zo blijken de meeste mama’s alleen gevraagd advies over hun eigen ervaringen te delen, uit angst opdringerig over te komen. Als blogmama die te pas en te onpas vertelt welke gave en bijzondere producten ze nu weer heeft gezien of geprobeerd, was ik de uitzondering daarop.
Schattige tutdoekjes
Ken jij Keptin al? In Nederland is het merk niet zo groot, ook al komt het hier vandaan (uit mijn eigen woonplaats Bodegraven om precies te zijn). Maar het levert wereldwijd en heeft fabrieken in Sri Lanka, Litouwen en Hongarije. Wat ze maken? Knuffels! En dan niet zomaar knuffels, maar producten met een gedachte erachter. Vooral voor baby’s en jonge kinderen dus, maar ze hebben ook zeer innovatieve producten voor prematuren en dementerenden. De laatste innovaties waar aan gewerkt wordt, hingen aan de wand tijdens de discussieavond en ik kan me voorstellen dat deze erg waardevol gaan zijn voor de gebruikers en hun familie.
Om welke zaken het precies gaat kan ik nu nog niet vertellen. Als discussiepanel mochten wij er onze feedback op geven, maar dit alles onder geheimhouding. Ik kan je wel vertellen dat er ontzettend goed over is nagedacht, ik vind het bijzonder slimme vindingen. Hopelijk maakt Keptin er tzt mooie filmpjes van in de ziekenhuizen en verzorgingstehuizen waar de mensen er zeker een warm gevoel van zullen krijgen. Dan kan ik die via mijn blog met jullie delen 🙂
Geen GMO’s
Alle producten van Keptin worden op een verantwoorde manier geproduceerd. Bovendien zijn ze gemaakt van organic cotton en is het bedrijf op dit moment bezig om de gehele lijn GMO-vrij te produceren. Ik vroeg namelijk waar de vulling van de knuffels uit bestond. Eigenaar Willem Flendrie, tevens het brein achter de producten, vertelde dat de vulling in het begin (1993) uit wol bestond. Dit bleek na enkele jaren toch niet goed houdbaar, vooral wanneer knuffels veel gewassen worden. Toen stapte men over op een product vervaardigd uit maïs. Met de huidige discussie over GMO’s besloot Flendrie dat hij zijn knuffels hier niet mee wilde associeren. Daarom is Keptin recent overgestapt op het vullen van de knuffels van een heel zacht materiaal gemaakt van gerecyclede pet-flessen. Top!
Wat zijn GMO’s?
En waarom vind ik dat top? Omdat ik net de avond voor deze bijeenkomst een Netflix-documentaire had gekeken getiteld ‘GMO OMG’. Voor ons het vervolg op de documentaire waar ik eerder over schreef Food Inc. Daarin geeft men uitleg over GMO’s, Genetically Modified Organisms. Maïs om precies te zijn. Dat spul wil je – net als de vader uit deze documentaire – niet in de buurt van je kinderen hebben. Dus heel goed dat Keptin, die zich met haar producten richt op kwetsbare groepen zoals prematuren, baby’s en jonge kinderen, hier actie op heeft ondernomen.
Bondifly voor prematuren
Het meest bekende product van Keptin is de Bondifly. Tot nu toe wordt dit vooral gepromoot door ziekenhuizen op de afdeling neonatologie. Grote kans dus dat jij, net als ik, nog nooit van de Bondifly gehoord hebt. Zonde, want dit is een perfect cadeau voor de ouders van te vroeg geboren kinderen. Die ouders worden geleefd en hebben zelf daardoor weinig tijd om op zoek te gaan naar passende producten. Producten als de Bondifly die veel steun kunnen bieden aan hun premature kindje. Ik heb geen foto van deze knuffel gemaakt, maar hij lijkt een beetje op de roze knuffel op bovenstaande foto.
De Bondifly heeft dikke voelsprieten op zijn hoofd speciaal voor de handjes van premature kindjes. Willem Flendrie vertelde ons dat deze kindjes gewend zijn om naar de navelstreng te grijpen. In plaats daarvan vonden ze vaak een sonde en wanneer ze daaraan trekken doen de kindjes zichzelf pijn. Met een knuffel als de Bondifly wordt de navelstreng nagebootst en kan het kindje onbezorgd aan de voelsprieten trekken. Bovendien zit er een doekje aan deze knuffel dat de moeder in haar bh kan dragen. Zo neemt het de geur op en kun je bij het verlaten van het ziekenhuis wel jouw vertrouwde luchtje bij de baby achterlaten. Dit zorgt voor meer rust bij het kindje en betere hechting. Wij kregen bij onze kinderen overigens hetzelfde advies van de kraamverzorgster, een knuffeltje bij mama in de bh en daarna bij de baby in de wieg.
Leuks voor mijn lezers
Ik vond het mooi om meer te leren over de gedachten achter bepaalde knuffels en eigenschappen van de producten! Als dank kreeg ik voor mijn dochters een schattige Tjumm mee naar huis. Perfect, want die konden op mijn eerste werkdag mee naar het KDV en de BSO. Voorzien van een GoedGemerkt-label uiteraard. En… binnenkort een leuke winactie met Keptin-jr op mijn blog!
Lees ook: