Met bijles economie weet jij al je toetsen te tackelen

Economie is een vak dat lang niet voor iedereen een vanzelfsprekende logica kent: enerzijds houdt het zich bezig met gedrag van mensen, anderzijds komt er vaak heel wat rekenwerk bij te pas. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei ingewikkelde begrippen die je vers in het geheugen moet hebben om het te kunnen volgen. Gaat dat nog niet zo soepel, dan kan het zinvol zijn om bijles economie te nemen. Bijles economie helpt je om de lastige concepten en opdrachten van economie te omvatten, zodat jij niet alleen complexe grafieken en formules kan maken, lezen en oplossen, maar ook precies weet wat je moet doen wanneer je geconfronteerd wordt met bepaalde begrippen.

bijles economie

Prijselasticiteit

Denk bijvoorbeeld aan prijselasticiteit. Prijselasticiteit is een begrip dat altijd verbonden is aan een andere variabele: zo is er prijselasticiteit van de vraag, maar ook kruislingse elasticiteit tussen verschillende goederen, en inkomenselasticiteit. Prijselasticiteit van de vraag geeft de relatieve verandering van de gevraagde hoeveelheid van een goed als gevolg van een prijsverandering van datzelfde goed. Met andere woorden: wat gebeurt er met de vraag naar bijvoorbeeld sigaretten, wanneer de prijs van sigaretten 10 procent stijgt? Wanneer je prijselasticiteit omvormt naar deze formulering, is ook meteen te zien welk soort formule je moet gebruiken.

Principaal-agent problemen

Een ander concept dat je even onder de knie moet krijgen staat bekend als het principaal-agent probleem. Hierbij is de principaal degene die een agent inhuurt om bepaalde taken uit te voeren. Het problematische aan deze situatie is dat er sprake is van asymmetrische informatie en tegengestelde belangen: de agent heeft er geen belang bij om de taak uit te voeren op de manier die de principaal liefst van hem verwacht. Denk bijvoorbeeld aan je eigen bijbaantje van vroeger: je baas wil het liefst dat je keihard werkt, terwijl jij liever wat rustiger aan doet en kletst met collega’s; wanneer je baas langsloopt, gedraag jij je als ideale werknemer, waardoor je baas bepaalde informatie mist.

En zo zijn er natuurlijk veel meer ingewikkelde termen… Ik had er zelf op de middelbare school de grootste moeite mee (om dit vak dat op de HEAO werd herhaald te ‘acen’). Had jij economie als VWO examenvak?

disclaimer

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me het glitterkanon dat jouw leven opleukt of in ieder geval een bende van glitters achterlaat. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om door het leven te sprankelen als en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 10 en 11 jaar. Ze schelen maar 15 maanden en zijn dikke vriendinnen, maar toch zo verschillend. Je leest hier over ondernemen, fijne perks in het leven, bijzondere ervaringen en leuke dingen.

Geef vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.