De Coronagekte: wát een paniekzaaierij

Ik ben weer terug in Nederland en ik verbaas me. Wát een paniekzaaierij en gemiep om het Corona-virus. Mensen gedragen zich als een stelletje achterlijken. Er sterven jaarlijks ook nog steeds mensen aan de griep. De preventie voor dit nieuwe virus is precies hetzelfde. Vanuit het oogpunt van virus-deskundigen is het natuurlijk uitermate interessant om de verspreiding te volgen, dat snap ik wel. Maar: HALLO! Het gaat hier niet om het ebola-virus…

virus
Afbeelding: Shutterstock

De documentaire The Hot Zone over een ebola-uitbraak, vond ik zelf ook fascinerend en heel spannend. Maar meer omdat de sterftegraad daar heel hoog is, en het er allemaal nogal heftig uitziet qua ziekte verloop. Nu lijken complete landen in paniek om iets dat voor de meeste mensen vervelend, maar niet dodelijk is.

Mensen jutten elkaar op. Kranten en televisie vallen over elkaar heen met updates. En ik word overspoeld met berichten van bedrijven die ik alleen mag bezoeken als ik mijn handen desinfecteer en dat er in de klas van mijn kinderen desinfectiegel en zakdoekjes aanwezig zijn…

Desinfectiegel mensen, dat moet je niet teveel gebruiken. Is heel slecht voor de huid. Gewoon na het plassen je handen wassen. Ik heb helemaal niks met desinfectiegel op plekken waar ook gewoon een kraan met water en zeep aanwezig is.

Voorzichtig op het vliegveld?

Ik kreeg appjes of ik vooral voorzichtig wilde doen op het vliegveld. Uhm… ja, maar dan is die andere idioot op het journaal die mensen in een tram neerschoot een groter risico? En types zoals dat. Sowieso slaat het nergens op dat je gefouilleerd wordt door mensen zonder mondkapje. Achter de balie met paspoortcontrole zitten ze dan weer wel met mondkapje en handschoenen. En bij de bagageband waar je dat zelfde paspoort en je boarding pass moet laten zien weer niet.

In de droge vliegtuiglucht heeft iedereen op z’n beurt een keer gekucht. It happens. Het cabinepersoneel loopt ook gewoon netjes in hun blote gezicht. En ze delen nog net zo vriendelijk je drankje uit als altijd. De meeste mensen die ziek worden, die worden ook weer beter. Kunnen we dus even normaal doen?

[bol_product_links block_id=”bol_5e5e5ea40d148_selected-products” products=”9200000094351745″ name=”flue” sub_id=”” link_color=”F53BC9″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”F53BC9″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Virus films en series

Mijn kijktips voor jou als je echt enge virussen wilt zien:

 • The Hot Zone
 • Zoo
 • Pandemic
 • The Rain
 • Helix
 • Virus

Stuk voor stuk superspannend! En engere virussen dan Corona. Ben je hier doorheen? Dan zijn zombiefilms en series als The Walking Dead een interessante voortzetting.

[bol_product_links block_id=”bol_5e5e5e80b180b_selected-products” products=”1004004006940549″ name=”virus” sub_id=”” link_color=”F53BC9″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”F53BC9″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dood, dodelijker, doodst?

Ik hoop dat we ondertussen een beetje normaal kunnen doen. In Nederland is bijvoorbeeld kanker nog altijd één van de gevaarlijkste ziektes: 1 op de 3 Nederlanders krijgt het en na 5 jaar overleeft 65%. Gisteren stond er iemand van de Hartstichting aan mijn deur om te vertellen dat hartklachten bij vrouwen beter moeten worden onderzocht en wat een enorme risico’s ik als vrouw dus loop. Je in het verkeer begeven kan eveneens bloedlink zijn door appende, zuipende of druggebruikende medeweggebruikers. Aan Corona overlijdt slechts 2%. 

Liever een Corona in de hand, dan een trein in je oog denk ik dan maar.

Ik kan me overal wel druk om maken. Ik heb liever dat we vervuilende sigarettenpeuken en ander zwerfafval uit het straatbeeld verwijderen, dan verplicht je handen desinfecteren voor een supermarktbezoek. Er zijn miljoenen verschillende manieren om te sterven en met het opschonen van het milieu redden we tenminste nog de levens van wat dieren en planten. Wat is dat waard ten opzichte van een paar dagen uitzieken in bed?

Dood gaan we allemaal. Maar liever niet aan aanstelleritus graag.

Als iedereen gewoon z’n gezonde verstand en normale hygiëne toepast, dan kan al het geld wat hier nu over de balk gesmeten wordt tenminste weer besteed worden aan de écht enge en dodelijkere ziektes waar we graag een levensreddende oplossing voor zouden zien. Lijkt mij persoonlijk belangrijker dan al die ophitserij. Ik heb dan ook hartelijk kunnen lachen om het filmpje van Zondag met Lubach over de vakanties aangeboden door Ona en Cor en alle andere grapjes die ik via Whatsapp kreeg doorgestuurd.

Nou, kuch in de elleboog, geniet van deze zonnige dag en als je wat grieperig bent: veel plezier met de film- en serietips die ik met je heb gedeeld. Ik heb zelf al een week last van mijn longen, maar in de zon vielen de klachten mee. Zoals ze in Kaapverdië zeggen: NO STRESS!

Ik proost met mijn kopje thee op jouw gezondheid en hoop dat je het met mij eens bent dat overdrijven ook een vak is?

Comments

 1. Suzanne says:

  Ik ben het zo met je eens. Mensen draaien volledig door. Mijn moeder kreeg al bericht van haar werk dat ze niet welkom was, omdat mijn vader 1,5 week geleden in Noord-Italie geweest was. Mijn vader had nergens last van en mijn moeder al helemaal niet, maar dat maakte allemaal niet uit. Op school mogen de kinderen elkaar en de juf alleen begroeten met hun voeten, want handen zijn nu levensgevaarlijk natuurlijk.

  1. Marguerita says:

   Oh wat erg Suzanne! Slaat nergens op idd

  2. Oma Will says:

   Begroeten met de voeten? Belachelijk.
   Ik ben 74 en geen slangenmens, ha ha ha ha…!

 2. Oma Will says:

  Begroeten met de voeten?
  Ik ben 74 en geen slangenmens. Ha ha ha ha !!!
  Hoe hou je een volkje bezig…!!! BELACHELIJK.

 3. Zo Mijntje says:

  Valt nu toch niet zo mee allemaal als we dachten héh…. helaas 🙁

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.